Hlavní obsah

Film Davida Ondříčka Ve stínu je navržen do nominací na Oscara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český snímek režiséra Davida Ondříčka Ve stínu by mohl bojovat o prestižního Oscara. Do nominací v kategorii nejlepší cizojazyčný film ho vyslala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Informoval o tom její ředitel Petr Vachler.

Foto: Profimedia.cz

Režisér David Ondříček s Ivanem Trojanem na premiéře filmu Ve stínu

Článek

Letos členové ČFTA vybírali českého kandidáta mezi 48 snímky a neměli lehký úkol. Mezi adepty se sešlo několik silných titulů - Čtyři slunce Bohdana Slámy, Dům Zuzany Liové, Poupata Zdeňka Jiráského, Rodina je základ státu Roberta Sedláčka a Ve stínu Davida Ondříčka. Poslední jmenovaný akademii nejvíce oslovil.

Zvítězil snímek s největším rozpočtem

Ondříček byl podle sdělení ČFTA o nominaci informován při cestě vlakem do Bratislavy na slovenskou premiéru svého snímku. "Z nominace pro možného kandidáta na Oscary máme upřímnou radost a uděláme maximum pro to, abychom se do užších nominací dostali. Upřímně to vnímám i jako příjemné překvapení, neboť byl snímek v rámci kampaně až příliš často prezentován coby favorit. Bál jsem se, že nám to nakonec ublíží. Česká akademie nás naštěstí podržela. Jsme nesmírně šťastní, že se nám to povedlo," komentoval dobrou zprávu Ondříček.

Upoutávka na film Ve stínu (v kinech od 13.09.2012) Video: Falcon

"Z téměř padesáti celovečerních hraných a dokumentárních filmů, ze kterých mohli akademici vybírat, zvítězil snímek s největším rozpočtem a pochválený českou filmovou kritikou. Věřím, že máme dobrého kandidáta pro nominace," uvedl Vachler.

Poslední nominace na Oscary Česko dostalo právě za příběhy mapující tuzemskou minulost. V roce 2003 to byly Trojanovy Želary a tři roky předtím Musíme si pomáhat Jana Hřebejka. Posledního Oscara česká kinematografie dostala také za ohlédnutí do nedávné minulosti - v roce 1996 za Kolju.

Reklama

Výběr článků

Načítám