Hlavní obsah

Coldplay: Musíme bojovat s hvězdami, jakými jsou Bieber nebo Adele

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesát miliónů prodaných alb a nepřeberné množství cen. Také velká popularita, řada hitů a post jedné z posledních poprockových skupin, které si svou slávu dokázaly udržet více než deset let. To jsou chvalozpěvy na britskou čtveřici Coldplay. V neděli se podruhé představí v Praze, na fotbalovém stadiónu Slavie.

Článek

Nebyla to ovšem jen cesta plná slávy. V roce 2008 například padl na skupinu stín podezření, když věhlasný americký kytarista Joe Satriani prohlásil, že její písnička Viva La Vida je nápadně podobná jeho skladbě If I Could Fly z roku 2004. Po mediální přestřelce a Satrianiho hrozbě soudem došlo v roce 2009 k dohodě. Zpěvák Coldplay Chris Martin uznal, že melodie jejich kompozice je té Satrianiho skutečně podobná, a zaplatil soupeři odškodné. Ten sumu poukázal na charitativní účely, což byl dobrý výsledek sporu.

Jako každá slavná kapela i Coldplay si museli zvyknout na slova kritiky. Našli na ně ale vysvětlení, jež zní velice rozumně. „Na každého nového fanouška připadá někdo, kdo nás nemá rád. To je nám jasné a bereme to jako fakt. Když se někomu naše hudba nelíbí, ať se dívá na televizi nebo poslouchá Oasis. Děláme hudbu, netvoříme fašistický režim,“ řekl Martin.

Hitparády a ceny

Coldplay vznikli v roce 1996, když se čtveřice kamarádů potkala na University College London. Nápad dát dohromady hudební těleso je z mozku Chrise Martina a kytaristy Johna Bucklanda. Spolu také začali psát první písničky, teprve pak se k nim přidali Guy Berryman (baskytara) a Will Champion (bicí). V původní sestavě zůstali dosud.

Debutové album Parachutes mělo premiéru v červenci 2000. Za sedm dní se ho prodalo krásných 70 tisíc kusů a kolekce šla na první místo britské hitparády.

V Americe se za pár týdnů prodalo milión kusů a kapela začala sbírat první ocenění. Byly mezi nimi Brit Awards, Q Awards, NME Awards a také Grammy za nejlepší alternativní desku. Coldplay byli rázem ve velkém hudebním světě.

V roce 2002 vyšlo druhé album A Rush of Blood to the Head. Debutovalo v první pětce americké Billboard Hot 100 a mezi mnoha oceněními se objevila i Grammy za nejlepší alternativní album roku. Coldplay přitom tehdy na svých deskách prezentovali muziku dosti sentimentální, snad až ukňouranou, volnou a v zásadě dost monotematickou.

Po albu X (2005) přišly další krůčky k větší a větší slávě, přičemž definitivní nástup a také skok, jenž kapele umožnil vyhřívat se na hudebním piedestalu delší čas, přinesla čtvrtá deska Viva la Vida or Death and All His Friends (2008). Na turné k ní, v září 2008, vystoupili poprvé v Praze. Byl to skvělý koncert, jeden z těch, na které se jen tak nezapomíná.

Deska s divným názvem

Zatím poslední kolekce Coldplay se jmenuje Mylo Xyloto a vyšla loni v říjnu. Za velkého halasu, byť její název je tak složitý a obtížný na výslovnost, že už pár měsíců poté Martin litoval, že ho použili. Nemá obecný význam, měl být především složením slov, která nelze tzv. vygooglovat. Nyní se to ovšem skupině vrací v té nejhorší podobě. Spousta lidí na světě není schopna jméno kolekce vyslovit tak, jak kapela zamýšlela. Podle ní by se Mylo Xyloto mělo číst „majlou zajletou“.

Písně na desce jsou ovšem povedené. Jsou i lehce rozeznatelné, vždyť každá nese trochu jinou stopu. Hurts Like Heaven má v sobě euforii kanadských Arcade Fire, balada Up in Flames připomíná tvorbu Bon Ivera. Na rádiový pop, který se v podstatě od čtveřice čekal nejvíce, zbylo místo v podobě jednoznačně hitové Princess Of China, ve které hostuje superhvězda Rihanna. Na stadiónech se bude nesporně skvěle vyjímat i Major Minus, v níž Coldplay drze vyhlížejí jako jejich konkurenti a kamarádi současně, irští U2.

Na konci desky je písnička Up With The Birds, jedno z několika překvapení. Před jejím vznikem si prý Coldplay řekli, že by nebylo od věci, kdyby se jim podařilo nahrát finále alba ve velkém stylu, třeba jako filmovou melodii. A stalo se. „Ta písnička vznikla poté, kdy byla vymyšlená její atmosféra,“ přiznává Martin. „Chtěli jsme napsat něco, co by albu zajistilo bouřlivé finále.“

Podle něho je jednou z nejlepších pecek na desce duet s Rihannou Princess Of China. „V tomto období už jako tvůrce nemám co ztratit. Proto hledám nové způsoby vyjadřování, nový zvuk i možnosti prezentace. Coldplay si mohou dovolit nahrát album přesně takové, jaké si předsevzali. Žádné ústupky, žádné kompromisy. Netřeba se bát spojovat s různými styly, které by mohly vedle naší hudby vypadat divně. Všechno je dovoleno. Duet s Rihannou je důkazem,“ vysvětlil.

V rozhovoru pro britský Mail On Sunday Martin nedávno fanoušky vystrašil, když řekl: „Může to být naše poslední album. Jeho realizace byl náročný tříletý proces a já teď nevím, co by mělo být dál a odkud bychom měli čerpat invenci pro další skladby. Navíc musíme bojovat s takovými hvězdami, jakými jsou Justin Bieber nebo Adele. Jsou mnohem mladší, přitom my musíme na svou práci vynakládat tolik energie jako vynakládají oni. Nejlepší je nahrávat každé album tak, jako by mělo být úplně poslední.“

Konec nahrávání ale asi nebude. Jednak je tu trvající úspěch a také poměrně čerstvé zprávy, že Coldplay už vymýšlejí další písně. I u nich platí, že z rock’n’rollu se neodchází, v něm se umírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám