:. ANKETA: Která skupina získá cenu Anděl? Hlasujte v anketě na konci článku.

SKUPINA ROKU
Kabát  Dole v dole (recenze)
Monkey Business  Resistance Is Futile
Suport Lesbiens  Tune Da Radio

Kabát

Kapela Kabát  vznikla v roce 1983 v Teplicích. Do počátku devadesátých let fungovala jako lokální zábavová kapela. Zlomem v jejich kariéře bylo vydání debutového alba  Má jí motorovou v roce 1991. Rok před tím se ustálila její sestava s níž funguje dodnes ve složení Josef Vojtek,  Milan Špalek, Tomáš Krulich, R. Hurvajs Hurčík a Ota Váňa.

Na základě úspěchu prvních dvou desek sepsal Kabát smlouvu s nakladatelstvím Monitor EMI, pod nímž funguje do současnosti.

Kapela absolovovala několik úspěšných turné, z nichž jmenujme například Suma Sumárum 2002 podle stejnojmenného alba, jenž bylo stejně jako deska oslavou 10. let od vydání prvního alba.

V říjnu roku 2003 kapela zahájila turné Tour 2003, které bylo předzvěstí k její zatím poslední desce Dole v dole, která byla nominována na Cenu Akademie populární hudby v kategoriích  Skupina roku, Album roku (rock) a Videoklip roku ( Dole v Dole ). Kabát bodoval v cenách APH již rok před tím, kdy získal cenu Nejprodávanější album všech kategorií za desku Suma Sumárum, která se stala platinovou.

  • Diskografie:
  • Živě - 1992
  • Má jí motorovou - 1992
  • Děvky ty to znaj - 1993
  • Colorado - 1994
  • Země plná trpaslíků - 1997
  • Čert na koze jel - 1998
  • Mega Hu - 1999
  • Go Satane go - 2001
  • Suma Sumárum - 2002
  • Dole v dole - 2003
  • Suma Suma Sumárum (best of video + koncert GSG)

 

Support Lesbiens

Vznik kapely se datuje rokem 1992.  Rok na to se stala semifinalistou soutěže Malboro Rock-In a objevila se v pořadu MTV 120 Minutes Paula Kinga. Tím zaujala hudební vydavatelství Sony Music, u které vydali v roce 1993 debutové album So, What?, po kterém následovalo rozsáhlé česko-slovenské turné. Kapela od počátku zpívá anglicky, což jí paradoxně jednu dobu působilo potíže v českých rádiích, která nechtěla hrát českou kapelu zpívající anglicky. Na druhém albu Medicine Man spolupracovali s producentem Kenny Jonesem, jenž mimo jiné spolupracoval s Pere Ubu, The God Machine či Fine Young Canibals.

Support Lesbiens se při přípravě třetího alba roku 1996 rozpadli, nicméně po dvou letech se vrátili společně na hudební pódia. Koncem roku 2000 opětovně podepsali smlouvu s vydavatelstvím Sony Music/Bonton a rok na to vydali třetí album Regeneration?, které následuje opět turné s názvem Regenaration Tour 2001 a koncertování na letních festivalech. Koncem toku 2002 vychází v pořadí již čtvrté album Tune Da Radio. To jim pomohlo k úspěchu v Akademie populární hudby v kategoriích skupina roku a album roku - pop.

Kapela funguje ve složení Kryštof Michal, Jaromír Helešic Jr. a Hynek Toman.

  • Diskografie:
  • So, what? - 1993
  • Medicine Man - 1994
  • Regeneration? - 2001
  • Tune Da Radio - 2002

 

Monkey Business

Monkey Business je po J.A.R. a Sexy Dancers zatím posledním z projektů českého funky guru Romana Holého. Od počátku patří díky své neobyčejné show k tahákům letních festivalů. Po vydání debutového alba Why Be In When You Could Be Out v roce 2000 byli nominováni na v kategoriích Objev roku a Skupina roku v cenách APH. Po roce své existence a  vydání prvního alba obdrželi zlatou desku. Kapela, ve které zpívají Matěj Ruppert a Tonya Graves si ke každé desce zve zajímavé hosty. Mezi jinými jmenujme například světové hvězdy funku Freda Wesleyho, Hirama Bullocka a Davida Williamse, ale i Jiřího Stivína či Ivu Bittovou nebo Dr. Roberta . Spolupracují i s kolegy z ostatních Holého projektů jako Danem Bártou.

Druhé album Save The Robots vydali rok po svém debutu.  Loňským velice zdařilým počinem Resistance Is Futile získali 5 nominací v cenách APH a to v kategoriích kapela roku, popové album roku, videoklip (k písni Intercooler), obal alba a zvuk.

  • Diskografie:
  • Why Be IN When You Could Be OUT -2000
  • Save The Robots - 2001
  • Resistance Is Futile - 2003