Hlavní obsah

Drsňáci, bouchačky a Nick Cave. Zemi bez zákona budete milovat

Novinky, Stanislav Dvořák

Drsní chlápci v kloboucích, úsporné věty, bouchačky a krásné ženy. Jestli vám to něco říká, zajděte na Zemi bez zákona, kterou podle knižní předlohy napsal a hudbou opatřil slavný Nick Cave, režíroval John Hillcoat (Proposition, Cesta).

Foto: Bontonfilm

Mlčenlivý drsňák (Jason Clarke) nechápe náznaky tajemné dívky, která utíká před minulostí (Jessica Chastainová).

Článek

V jednom americkém zapadákově žili ve třicátých letech bratři Bondurantové, tři svobodní a obávaní chlapíci, kolem kterých venkované spřádali až fantaskně znějící skazky. Zejména kolem nejstaršího Howarda (Jason Clarke), který zažil zákopy 1. světové války, moc toho nenamluví a všichni se ho bojí. Prostřední Forrest (Tom Hardy) s ním rozjede nelegální palírnu a podplácí samohonkou místního šerifa, který se zdá být spíše kamarádem než strážcem zákona. Nejmladší Jack (Shia LaBeouf) je spíše popleta, který neuměle předstírá tvrdost a ještě neohrabaněji postupuje při balení pastorovy dcery (Mia Wasikowska).

Jack se však hodlá prosadit a bez staršího bratra uzavře odvážný obchod s mocným gangsterem Floydem Bannerem (Gary Oldman), který sice není spolehlivým přítelem, ale ani nepřítelem. Do města pak dorazí zkorumpovaný a až psychopaticky násilnický policajt Rakes (Guy Pearce), který nežádá dodržování zákonů, ale tučné výpalné. Nechápe, že „bratři Bondurantovi se před nikým neohnou“.

Cave ve scénáři udržel dramatické napětí a atmosféru jako břitva. Přestože má Země bez zákona 115 minut, vůbec nepůsobí jako dlouhý film. Navíc byli herci vybráni tak pečlivě, že jim věříte každé slůvko. Z LaBeoufa vyzařuje dychtivost nezkušeného zamilovaného rádobymafiána, zatímco Howard zabíjí pohledem a mlčí jako pařez. Když se kolem něj už hodinu točí nádherná zrzka Jessica Chastainová, nejednoho diváka asi napadne, jak může být tak natvrdlý, že nic nedělá (je snad homosexuál?). Nakonec to ona dáma vyřeší sama tím, že mu doslova vleze do postele.

Foto: Bontonfilm

Femme fatale Jessica Chastainová uteče na venkov z Chicaga.

Kamera se s gustem pase na lesích rozlehlé Virginie, prašných cestách, rozhrkaných retro autech a patřičně okostýmovaných nemytých chlapících se samopaly a revolvery. Vše je tu až nápadně olezlé a šedivé - stylový příběh, stylová výprava.

K tomu všemu nádherná venkovská americká muzika. Trochu country, trochu blues, trochu gospel, černá i bílá muzika se v soundtracku prolíná, tak jak to v Americe bylo a stále je běžné.

Hillcoat v podstatě ctí westernový styl a je neobyčejně brutální (pokud nesnášíte krev, na tohle nechoďte!), přesto ale dokáže nepatrně dávkovat i humor, v tomto případě spíše dřevorubecký typ legrace, který sem ovšem zapadá více než intelektuální. Pokud se vám alespoň trochu líbil film Proposition, Zemi bez zákona budete milovat.

Celkové hodnocení: 90%     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám