Hlavní obsah

Vyšla historická publikace Královský dvůr Václava II.

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České království pozdních Přemyslovců bylo mocným a bohatým státem, nicméně nevznikla zde žádná katedrála podobná třeba Remeši a nemáme tu ani díla monumentálního umění, jako je třeba Bamberský jezdec.

Foto: repro z knihy

Portrét Václava II. z Kodexu Manesse

Článek

Existuje však jedna tradice, v níž jsme měli respekt, a tím byl okázalý dvorský život a s ním spojené luxusní odívání, vybrané stolování, ušlechtilé mravy, rytířské turnaje a také zájem o hudbu a poezii.

Dana Dvořáčková-Malá napsala o této zaniklé kultuře obsáhlou publikaci nazvanou Královský dvůr Václava II., kterou vydalo českobudějovické nakladatelství Veduta. Středem zájmu autorky jsou dny všední a sváteční v přemyslovské Praze, různé dvorské ceremonie a rituály, rytířská kultura a s ní spojená rytířská literatura a dvorská láska.

Právě dvůr Václava II. měl z tohoto hlediska renomé v celé Evropě. Z doby vrcholného středověku se nám zachoval slavný německý Kodex Manesse, který představuje nejslavnější básníky a pěvce, a na jednom z prvních vyobrazení v této knize je zachycen právě český král Václav II., jak je na trůně obklopen hudebníky a těm nejlepším věnuje dárky ze zlata.

Praha byla tehdy evropským centrem minnesangu, jak se říkalo zpívané dvorské milostné lyrice.

Reklama

Související témata:

Související články

Fotograf Jan Saudek je jenom jeden

Je dobře, že výstava v brněnské Galerii Sklepení vedle sebe prezentuje fotografie Jana Saudka a Sáry Saudkové, protože se tak okamžitě nabízí srovnání obou...

Výběr článků

Načítám