Hlavní obsah

České filmy jedou na přehlídku do Německa

Právo, míš

Putovní přehlídku české kinematografie Czech on Tour zahájí 22. září v hamburském kině Metropolis film Petra Nikolaeva …a bude hůř, věnovaný české undergroundové vlně sedmdesátých let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Film Lidice s Karlem Rodenem

Článek

Režisér jej stejně jako svůj nejnovější film Lidice osobně uvede. Hamburská přehlídka dále nabídne další čtyři filmy a až do jara se pak v patnácti německých městech postupně představí výběr devíti českých snímků – kromě dvou zmíněných děl také Ondříčkův Grandhotel, Trojanův Občanský průkaz, Příliš mladá noc Olma Omerza a 80 dopisů Václava Kadrnky, které doplní celovečerní dokumenty Občan Havel, Manželské etudy po 20 letech a Nesvatbov.

„Cílem bylo vybrat paletu filmů, které představí současnou českou tvorbu v co nejširším spektru,“ říká Markéta Šantrochová z Českého filmového centra, které přehlídku organizuje. A dodává: „Filmy jsme vybírali společně s německými partnery, všechny budou opatřeny německými titulky a doufám, že se nám podaří přilákat diváky.“

V Drážďanech se 19. října v rámci Česko-německých dnů kultury uskuteční večer českých a německých krátkých filmů Fein. KOšt, což je slovní hříčka, která vychází z německého titulu Feine Kurzfilme im Ost neboli „pěkné kraťasy v kině Ost“.

Hrát se bude například animovaná hříčka Tramvaj Michaely Pavlátové nebo dokument Jáma Jiřího Stejskala. Stejný večer krátkého filmu se pak uskuteční v pražském kině Oko 21. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám