Hlavní obsah

Vedení Národního divadla žádá hlavu ministryně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

"Jedná se o projev absolutní nekompetence, arogance a mocenských manýr," upozornilo v nedělním otevřeném dopise premiéra Petra Nečase vedení pražského Národního divadla (ND) poté, co ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) v pátek náhle odvolala ředitele ND Ondřeje Černého. Divadelníci také z piazzety Zlaté kapličky Nečase požádali o okamžité odvolání Hanákové.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Herec Ondřej Pavelka čte text petice na piazzetě Národního divadla, kde se konal protest proti odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého (uprostřed).

Článek

Černému mělo v březnu 2013 skončit řádné funkční období, odvolán byl navíc na začátku divadelní sezóny, a to v době, kdy dosud nebyl vybrán nový ředitel. Jako důvody ministerstvo kultury uvedlo, že začátkem letošního roku zahájené spojování Národního divadla a Státní opery Praha (SOP) nepostupuje dost rychle.

K odvolání ředitele Černého ministryně uvedla: „Tyto kroky byly podle MK učiněny po pečlivé, několikaměsíční analýze stavu Národního divadla a Státní opery, a to na základě výsledků provedených externích a interních auditů.“

„Vážený pane premiére, je naprosto nezbytné okamžitě začít jednat o zásadním přehodnocení vztahu státu ke kultuře. Zároveň Vás důrazně žádáme o okamžité odvolání paní Aleny Hanákové z funkce ministryně kultury, jelikož opakovaně prokázala svou naprostou nezpůsobilost vést tento resort,“ žádali dále v nedělním otevřeném dopise. Ministerský předseda je podle ČTK připraven s divadelníky jednat. „Premiér předpokládá, že i ministryně kultury bude schopná své kroky obhájit,“ tlumočil Nečasovo stanovisko mluvčí Michal Schuster.

Dočasným šéfem ND má být bývalý bankéř

Dočasným řízením divadla ministryně pověřila svého ekonomického náměstka Martina Sankota, který před nástupem na ministerstvo působil v bankovním sektoru a jenž podle slov Ondřeje Černého o sobě již dříve prohlásil, „že v divadle byl párkrát v životě a že divadlu vůbec nerozumí“.

Vedení ND tvrdí, že Sankotovo jmenování by zkomplikovalo provoz divadla a že Černý byl odvolán bez udání konkrétních a relevantních důvodů.

Divadelníci k setkání vyzvali i ministryni kultury Hanákovou, ta je podle reakce ministerstva „připravena s uměleckými pracovníky o ekonomické a umělecké budoucnosti ND a SOP jednat a diskutovat.“ Setkat by se s nimi měla v úterý dopoledne. „Národní divadlo však není v dobré organizační a ekonomické kondici a ministerstvo nemůže revokovat žádný z kroků, který byl v posledních dnech z jeho strany coby zřizovatele ND podniknut,“ zní také z ministerstva kultury.

V sobotu rovněž zaslal otevřený dopis ministryni kultury děkan DAMU Jan Hančil. Napsal: „Pokud něco destabilizuje situaci v divadle, pokud něco může otrávit chuť do práce elitních tvůrčích pracovníků, kteří v něm působí, jsou to právě podobné zásahy ministerstva. Jako člověk, který to v pozici zaměstnance ND sám zažil, vím, o čem mluvím. Odvolat takto na hodinu ředitele Národního divadla je dehonestace.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám