Hlavní obsah

Ministryně kultury odvolala ředitele Národního divadla

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

V pátek byl odvolán ředitel Národního divadla Ondřej Černý. Odvolací dokument byl doručen bez udání důvodu úředníky Ministerstva kultury ČR, sdělil Tomáš Staněk z tiskového oddělení ND. Černý to považuje za naprosto bezprecedentní krok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ondřej Černý

Článek

Podle Černého jde ze strany ministerstva o pouhou aroganci moci a důvody, které ministerstvo uvádí, jsou zástupné. Podle ministryně Aleny Hanákové byla jedním z důvodů stagnace v transformaci divadla, které ministerstvo počátkem roku spojilo se Státní operou Praha. Devětačtyřicetiletý Černý stál v čele první české scény od roku 2007. V pátek se za jeho práci postavili šéfové všech uměleckých souborů ND, uvedla ČTK.

Dočasným řízením Národního divadla ministryně pověřila svého ekonomického náměstka Martina Sankota. "ND za 130 let své existence přežilo různé pohromy, včetně požáru. Snad přežije i vedení člověkem, který prohlásil, že v divadle byl párkrát v životě a že divadlu vůbec nerozumí," řekl Černý.

"S paní ministryní jsem v posledních měsících komunikoval poměrně často, během té komunikace nebyly vzneseny vůči mé práci vůbec žádné námitky," doplnil. Ani v pátek jej ministryně prý nekontaktovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) na zasedání vlády

V dubnu tohoto roku Ministerstvo kultury zrušilo výběrové řízení na ředitele Národního divadla. Ministryně Alena Hanáková se totiž rozhodla, že po doplnění podmínek veřejného řízení a po dalších konzultacích s odborníky se otevře větší prostor pro výběr nejvhodnějšího kandidáta.

Ministerstvo bylo kritizováno, že ani nezveřejnilo jména členů výběrové komise.

Kritický dopis Hanákové

Odvolání Černého by mohlo souviset s dopisem, který zaslal ministryni.

Černý měl zůstat ve funkci až do března 2013. V pátek ráno zveřejnil společně s Petrem Zuskou (umělecký šéf Baletu Národního divadla), Michalem Dočekalem (umělecký šéf Činohry Národního divadla) a dalšími osobnostmi z okruhu ND otevřený dopis ministryni, v němž kritizuje nejistotu ohledně vedení naší první scény.

"Vzhledem k tomu, že mandát současného ředitele Ondřeje Černého končí na konci března roku 2013, vzbuzuje v nás velké znepokojení situace, že na začátku září 2012 nemáme sebemenší náznak, kdo vedení Národního divadla převezme. Není náhodou, že srovnatelné evropské divadelní domy znají jméno svého budoucího ředitele nejméně dva roky dopředu," stojí v dopise.

Ondřej Černý

- narozen: 1. října 1962 v Praze

- vzdělání: Filozofická fakulta UK, obory knihovnictví a vědecké informace (1981-1986) a divadelní a filmová věda (1982-1983)

- funkce: ředitel Národního divadla (od 1. dubna 2007), člen Rady mezinárodní výstavy scénografie a divadelní architektury Pražské quadriennale; člen Rady Národního muzea (od prosince 2009); korespondenční člen Saské akademie umění.

- předchozí funkce: dokumentační pracovník Divadelního ústavu (1987-1990); redaktor časopisu Svět a divadlo (1990-1995); ředitel Divadelního ústavu (leden 1996-březen 2007); člen Umělecké rady Divadelní akademie múzických umění (do roku 2010); člen České komise pro UNESCO (do srpna 2011).

- je činný i jako nakladatelský redaktor a překladatel divadelních her z německého jazyka.

"Osobnost ředitele Národního divadla musí splňovat náročná kritéria: musí zvládnout provoz instituce nejen jako manažer, ale zároveň musí být z pozice odborníka – divadelníka schopen sladit zájmy všech uměleckých souborů Národního divadla. Dále musí jít o osobnost s potřebným morálním kreditem a přehledem v problematice současného divadla. V neposlední řadě je ředitel tváří Národního divadla, reprezentantem a strážcem jeho hodnot a tradic. Vyzýváme Vás, vážená paní ministryně, abyste neprodleně iniciovala proces výběru nového ředitele Národního divadla, který bude mít předpoklady navázat na úspěšnou éru svých předchůdců a vést tuto organizaci zodpovědně a úspěšně. Je nezbytné vystříhat se jakýchkoli nestandardních a nekoncepčních kroků v procesu výběru nového ředitele," napsali dále divadelníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám