Hlavní obsah

Skupina Two Door Cinema Club vydává nové album

Právo, Šárka Hellerová

Irská skupina Two Door Cinema Club vydává album Beacon. V čele se zpěvákem a kytaristou Alexem Trimblem vystoupí 26. února v pražském Lucerna Music Baru.

Foto: Michaela Trčková

Zpěvák a kytarista Alex Trimble při rozhovoru

Článek

Jak vznikaly písničky pro nové album?

Texty píšu já a dohromady skládáme hudbu. Rád skládám i na turné, ale většina písní z nové desky vznikla v Kalifornii během nahrávání. Přijel jsem tam se skoro hotovým materiálem, ale pak jsem to všechno přepsal. Měl jsem mraky textů, ale Kalifornie byla úplně nové a velmi inspirující prostředí. Poprvé jsme společně trávili tolik času a navíc na teplém, slunečném a přívětivém místě. Bydleli jsme kousek od pláže, takže jsme si užívali koupání a seznamovali se. Bylo prostě o čem psát.

Rád skládám i na turné, ale většina písní z nové desky vznikla v Kalifornii během nahrávání

Album produkoval věhlasný producent Jacknife Lee. Jak se s ním pracovalo?

Je to úžasný, velmi milý člověk, který je výjimečný ve studiu. Nechal nás, abychom dělali, co jsme chtěli, a jen nám to všechno usnadňoval a posunoval průběh. Pro mě je to producent snů.

Jak jste se dostali ke spolupráci s ním?

Jsme jeho fanoušci. Dělal na mnoha deskách, které máme rádi. Kdo ostatně nemá rád kapely Snow Patrol, U2, R. E. M. nebo Bloc Party. Produkoval nahrávky, které milujeme. Tak jsme ho kontaktovali. Napsal jsem mu e-mail, vyměnili jsme si pár zpráv a pak jsme s ním všichni tři mluvili přes Skype. Řešili jsme různé nápady a ukázalo se, že máme ohledně nového alba stejnou vizi. Po tom hovoru jsme všichni věděli, že právě on bude náš příští producent. Pozval nás do Los Angeles, a tak jsme jeli.

Která z kapel, které jste jmenoval, s ním podle vás natočila nejlepší desku?

Nejraději mám Weekend In The City od Bloc Party. Mám Bloc Party celkově rád, ale tahle konkrétní deska je fantasticky produkovaná. Zvuk je skvělý a nápady úžasné.

Jaké další kapely vás inspirují?

Pro mě jsou číslo jedna The Beatles. Ale kromě nich je to spousta různých hudebních stylů. Jako první mě napadají Daft Punk a Phoenix, ale to je jen zlomek. Mám rád hodně dalších kapel a muzikantů.

Čím podle vás The Beatles stále přitahují?

Byli to průkopníci. Tolik toho vynalezli. Za těch pár let existence toho stihli neuvěřitelně mnoho. Nahráli spoustu desek, vyzkoušeli spoustu různých stylů a měli tolik skvělých písniček. A to je samozřejmě hlavní – uměli napsat úžasné písničky.

Reklama

Související témata:

Související články

Iron Maiden zpomalili. Může za to věk

V rozhovoru pro americký portál AZcentral.com řekl bubeník britské skupiny Iron Maiden Nicko McBrain, že jeho formace už dnes hraje některé skladby pomaleji,...

Výběr článků

Načítám