Hlavní obsah

V listopadu přijede z Jamajky zpěvačka Queen Ifrica a Tony Rebel

Novinky, Stanislav Dvořák

Známá zpěvačka z Montego Bay na Jamajce, která si říká Queen Ifrica, je představitelkou vlny new roots reggae. Devatenáctého listopadu přijede poprvé do pražského Lucerna Music Baru. Doprovodí ji přítel a hudební producent Tony Rebel s kapelou.

Foto: Myspace

Queen Ifrica

Článek

Sedmatřicetiletá Queen Ifrica je dcerou hudební legendy šesté dekády Derricka Morgana, jehož jméno jistě není českým příznivcům ska a reggae neznámé (spolupracoval s Desmondem Dekkerem, Bobem Marleym, Jimmy Cliffem). Vyrůstala však v jiné rodině.

V devadesátých letech se v Montego Bay zúčastnila talentové soutěže a udělala tak první krůček k dráze profesionální zpěvačky. V roce 1998 začala spolupracovat s labelem Tonyho Rebela, ale na vydávání sólo alb si ještě dlouho počkala. Dodnes jsou na trhu pouze desky Fyah Muma a Montego Bay.

Majitelka stylově nakřáplého hlasu zpívá s velkým nasazením a energií o bídě a nezaměstnanosti i o intimních tématech. K známějším písním patří třeba Randy, kontroverzní Daddy, pojednávající o incestu, Lioness on the Rise, Keep it to Yourself nebo Far Away. Jako věřící rastafariánka se Queen Ifrica věnuje sociálním problémům na Jamajce nejen v textech, ale také přímou pomocí.

Tony Rebel patří ke generaci reggae veteránů a je autorem starších hitů jako If Jah, Fresh Vegetable a Sweet Jamaica. V jeho diskografii najdete i duety s Garnettem Silkem nebo Gentlemanem.

Vstupenky jsou v předprodeji na pokladně Lucerna Music Baru nebo na stránkách www.musicbar.cz za 424 korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám