Hlavní obsah

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách se představí Robert Redford

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na benátském Lidu se zvolna chýlí k závěru 69. Mezinárodní filmový festival, nejstarší svého druhu na světě. Tipy na laureáta Zlatého lva a další ceny se množí, hvězdy předstupují před zástupy novinářů, fotografů a kameramanů.

Foto: Profimedia.cz

Robert Redford představí svůj film The Company You Keep.

Článek

Ve čtvrteční večer (6.9.) to bude například Robert Redford, který uvede mimo soutěž svou režijní novinku The Company You Keep, v níž zároveň hraje hlavní postavu bývalého politického aktivisty na útěku: po prozrazení identity jde po něm mladý novinář v podání Shii LaBeoufa.

Nejočekávanějším filmem festivalu byla novinka vítěze loňských Cannes, režiséra Terrence Malicka K zázraku. Laureát Zlaté palmy za Strom života tentokrát vypráví příběh rozvedené matky (Olga Kurylenková), která v Paříži potká mladého Američana (Ben Affleck) a vydá se s ním do Oklahomy. Jejich vztah se ale ocitne v krizi…

Dějová zápletka však u Malicka nikdy není tím nejpodstatnějším, důležitá je jeho nekonečná výtvarná a hudební fantazie a schopnost přimět diváky k úvahám o smyslu lidského bytí.

Foto: Reuters

Do role rozvedené matky obsadil krásku Olgu Kurylenkovou režisér Terrence Malick.

Nejdiskutovanějším filmem soutěže, již posuzuje porota vedená tvůrcem Posledního Mohykána Michaelem Mannem, se podle informací agentur a médií stal snímek rakouského režiséra Ulricha Seidla Ráj: Víra.

Film je druhou částí triptychu o hledání ráje, jehož úvodní film Ráj: Láska soutěžil letos v Cannes. Ráj: Víra pobouřil katolickou Itálii především scénou masturbace hlavní hrdinky krucifixem. Nicméně Seidl odmítá, že by chtěl urazit církev – jeho film je vážným zamyšlením nad tím, kam až může vést slepá oddanost – dokáže člověka zbavit všech ostatních emocí včetně soucítění.

Zmíněná hlavní postava v podání Marie Hofstetterové, o níž se hovoří v superlativech jako o kandidátce na hereckou cenu, je vzdělaná rentgenová laborantka, která zcela propadla Bohu, čas věnuje záchraně hříšníků, obracení lidí na víru a pokoře před Ježíšem na kříži. Dostává se však do situace, kdy musí volit mezi svou posedlostí a pomocí živému člověku.

Za jednoho z favoritů hlavní soutěže lze považovat velmi očekávaný americký film Mistr režiséra Paula Thomase Andersona (Magnolia, Až na krev) s Philipem Seymourem Hoffmanem a Joaquinem Phoenixem v hlavních rolích.

Foto: Reuters

Herec Joaquin Phoenix přijel podpořit film Mistr.

V souvislosti s tímto filmem se píše především o brilantní filmařině a skvělých hereckých výkonech obou hlavních představitelů. Děj je situován do Spojených států v 50. letech minulého století, titulní postavou je charismatický věřící, který šikovně manipuluje lidmi ve vlastní náboženské sektě. I toto dílo se tedy týká víry, respektive církve. Divákům nejspíš připomněl zejména tu scientologickou, protože hned první otázka na tiskové konferenci směřovala k Tomu Cruisovi a k tomu, zda film viděl a jestli jsou i poté přátelé.

„Přátelé jsme, Tom film viděl, ale co si o něm myslí, zůstane jen mezi námi,“ odpověděl stroze Anderson.

Objevil se i Zac Efron

Pro benátské fanynky však byla nepochybně důležitější než umění nebo otázky víry účast hrdiny amerických teenagerských filmů Zaka Efrona (Muzikál ze střední, Znovu 17), který na festival doprovodil film Za každou cenu původem íránského režiséra Ramina Bahraniho. Efron hraje rebelantského syna velkofarmáře (Dennis Quaid), který to ve světě, kde jde hlavně o výnosy „za každou cenu“, nemá lehké.

Willem Dafoe uvedl mimo soutěž dokument o experimentální opeře The Life and Death of Marina Abramović režiséra Roberta Wilsona a srbské performerky Mariny Abramovićové. Hudbu složil zpěvák Antony Hegarty z kapely Antony and the Johnsons.

V pátek čeká diváky ještě novinka Briana de Palmy Passion, v němž Rachel McAdamsová hraje byznysmenku, která se chce pomstít svému šéfovi za to, že jí ukradl nápady. A závěrečná projekce ve Velkém sále bude patřit Muži, který se směje, adaptaci románu Victora Huga o chlapci, jenž vzhledem ke znetvořenému obličeji působí dojmem, že se neustále usmívá. Režisérem je JeanPierre Améris, točilo se převážně v Čechách a benátské publikum v něm vedle Gérarda Depardieua a Emmanuelle Seignerové uvidí v menších rolích také například Miroslava Táborského, Vladimíra Javorského či Markétu Hrubešovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám