Hlavní obsah

Životní osudy cestovatele Zikmunda zachytí celovečerní dokument

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní osudy cestovatele Miroslava Zikmunda, který se svým kolegou Jiřím Hanzelkou podnikl cesty do mnoha zemí, zachytí celovečerní dokumentární film. Snímek nazvaný Století Miroslava Zikmunda natáčí režisér Petr Horký, podkladem mu jsou Zikmundovy deníky, které si cestovatel píše každodenně od svých šesti let a zaplnil jimi již tři skříně, řekl novinářům ve Zlíně Horký.

Foto: Lukáš Táborský , Právo

Miroslav Zikmund s tanečnicemi indonéského tance

Článek

"Miroslav Zikmund je muž, který byl v Africe, když končil koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lidojedy, s kosmonautem Gagarinem i horolezcem Hillarym. Je mužem, který zažil pády režimů, vznik České republiky. Snad nikdo na Zemi nemůže popsat poslední bouřlivé století lidstva tak jako on na základě osobních zážitků," uvedl Horký s tím, že celý národ zná Zikmunda jako cestovatele. "Málokdo ale ví, jak žil, co viděl a zažil, přišlo mi to někdy ještě fantastičtější než jejich cesty," poznamenal režisér.

Deníky třiadevadesátiletého cestovatele byly doposud důvěrné a Zikmund v posledních letech nabídky na natočení filmu odmítal. "Jsem mu velmi vděčný za to, že svolil k tomu, abychom podle nich natočili celovečerní film," řekl Horký.

Zikmund o zveřejnění obsahu svých deníků neuvažoval, oslovil ho až nápad Horkého, který je autorem scénáře společně s Miroslavem Náplavou, jenž pořádá ve Zlíně festival cestování a poznávání jiných kultur Neznámá země. S Horkým a Náplavou Zikmund navštívil Srí Lanku a Maledivy, z USA přivezli rozsáhlý archiv cestovatele Eduarda Ingriše. "Mám k nim důvěru, proto jsem jim dal k dispozici obsah svých deníků," uvedl Zikmund.

Film se začal natáčet v dubnu, objeví se v něm také archivní záběry z cest, využijí se však ty, které se doposud v žádných dokumentech neobjevily nebo tomu bylo velmi dávno, řekl Horký. Snímek by měl být hotový příští rok na podzim. Náklady jsou vyčísleny na dva milióny korun, partnerem bude také město Zlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám