Hlavní obsah

May a Taylor slaví Mercuryho narozeniny akcí na podporu léčby AIDS

Novinky, Stanislav Dvořák

Dobročinnou akcí na podporu léčby AIDS pod názvem Freddie for a Day oslaví členové Queen Brian May a Roger Taylor v Londýně narozeniny kultovní postavy britské hudební scény Freddieho Mercuryho. Ten zůstává až neuvěřitelně populární i desítky let po své smrti.

Freddie Mercury a Angry Birds

 
Článek

K narozeninám dostal zpěvák i krátký videoklip od tvůrců animovaných postaviček Angry Birds, který připomíná slavný hit Bicycle Race.

Mercury (vlastním jménem Farúk Bulsara) se narodil 5. září 1946 na ostrově Zanzibar, oslavil by tedy 66. narozeniny. Do Londýna přijel studovat vysokou školu, ale nakonec tam vstoupil do dějin jako Freddie Mercury, frontman legendárních Queen. Již první eponymní deska Queen (1973) přinesla originální, pompézní muzikálově-rockové skladby s typickými vysoko posazenými vokály. Podobně zněla i deska Queen 2 (1974).

Foto: Profimedia.cz

Freddie Mercury živě na londýnském stadionu Wembley

Revoluční bylo album A Night at Opera (1975). Monumentální dlouhé písně s pozvolnou gradací a řadou bláznivých přechodů jako The Prophet´s Song a Bohemian Rhapsody se zařadily mezi nesmrtelné a Mercury se stal megahvězdou. Album svou promyšlenou koncepcí a bohatostí různých nálad připomíná např. beatlesovské Abbey Road.

V osmdesátých letech Queen hodně změnili styl, blížili se funky a disku s deskami jako Kind of Magic (1986) a Miracle (1989). Mercury pak jasně ukázal, že se chce věnovat taneční hudbě se svými sólovými hity jako Living on My Own či Mr. Bad Guy, ale současně koketoval i s operou (Barcelona).

Freddie zemřel na AIDS v roce 1991. Po mnoha letech se překvapivě dva členové Queen (May a Taylor) spojili a odehráli několik koncertů. Stálého zpěváka Queen dodnes nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám