Hlavní obsah

V Anglii našli první nahrávky Ringo Starra z Beatles

Novinky, Stanislav Dvořák

Po padesáti letech našli v Anglii zapomenuté nahrávky skupiny Rory Storm and the Hurricanes. Pravděpodobně by to nikoho nezajímalo, kdyby členem málo známé partičky nebyl i mladý Ringo Starr, pozdější bubeník Beatles.

Článek

Skupina Rory Storm and the Hurricanes se na přelomu 50. a 60. let snažila prorazit z rodného Liverpoolu a jako většině podobných se jim to nepodařilo. V roce 1960, dva roky předtím, než Starr odešel k Beatles, si nahráli pár písniček a sestra Roryho Storma je nyní našla ve sklepě.

Starr se k nim připojil v osmnácti a moc dlouho s nimi nehrál. Vydali pár singlů, jeden dokonce produkoval Brian Epstein, známý spoluprací s Beatles, ale neměly moc úspěch.

Frontman Storm, vlastním jménem Alan Caldwell, byl znám svými charakteristickými kostýmy a charismatem, bohužel zemřel velmi mladý už v roce 1972.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ringo Starr v současnosti

Jeho sestra tvrdí, že předběhl dobu. Prý už tehdy dělal glam rock a nechal se jím ovlivnit třeba Rod Stewart. Brian Epstein mu ale nedal šanci, protože nechtěl konkurenci pro Beatles.

Moderátor Rádia Merseyside Spencer Leigh řekl BBC, že skupina byla opravdu zásadní pro první léta merseybeatu: "I přesto, že hrají velmi hrubě, mají obrovský elán a pravděpodobně byli v roce 1960 skutečně lepší než Beatles.“

Reklama

Výběr článků

Načítám