Hlavní obsah

ČT chce natočit noirovou detektivku po česku

Novinky, Stanislav Dvořák

V úterý 4. září se začal v Praze na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy natáčet kriminální seriál Cirkus Bukowsky. Temný příběh je prý inspirován severskou detektivkou i noirovými filmy.

Foto: Archiv Letní Letné

Záporáka si zahraje Rosťa Novák z La Putyky,

Článek

„Cirkus Bukowsky vychází z anglosaského modelu dvou šestidílných sérií, přičemž na konci té první se zdá, že je příběh zcela uzavřen. Mám rád severskou školu detektivek, která těží ze své jedinečnosti. Není to ale tak, že bychom chtěli kopírovat švédskou nebo anglickou detektivní školu, záměrně jsme se pokusili vytvořit svoji vlastní,“ řekl kreativní producent Josef Viewegh.

Režisér a scénárista Cirkusu Bukowsky Jan Pachl doplňuje: „Doufám, že se nám podařilo napsat originální příběh s výraznou atmosférou ve stylu noirových detektivek. A že ona atmosféra bude stejně silná jako samotný příběh.“

Pojem "noirový" nebo "film noir" není přesně ohraničený, ovšem nejčastěji se dnes používá u černobílých filmů ze třicátých, čtyřicátých a padesátých let, jejichž vizuální stránka vycházela z německého expresionismu. Vyznačuje se temnějšími městskými exteriéry i interiéry, drsností, cyničností. Často se v nich objevují typické postavy jako policista nebo soukromý detektiv v dlouhém kabátě, který má problémy s alkoholem, nebo blonďatá chladná femme fatale.

Někteří říkají, že první pravý film noir byl Maltézský sokol režiséra Johna Hustona. Mezi slavné snímky patří zejména Laura (1944), Sunset Blvd. (1950) a Hluboký spánek (1946). Od šedesátých let začalo tento styl velké množství filmů napodobovat a došlo i na parodie. Někdy se v souvislosti s tím píše o neo-noirové vlně.

"V hlavních rolích seriálu se objeví Pavel Řezníček, který hraje sympaticky nešikovného detektiva amatéra, Hynek Čermák, který si zahraje zkušeného policajta s problémy s alkoholem, Jaromír Hanzlík se objeví v pro něj netradiční roli záporné postavy. Záporáka si zahraje i Rosťa Novák z La Putyky," sdělil Michal Prokeš z České televize.

Vše se točí kolem sebevraždy ženy, která se začne jevit jako vražda. Nestor Bukowsky přišel o práci, manželku, domov, jde po něm policie. Kriminalista Kuneš, který Nestora podezírá, má také problém. Musí nastoupit protialkoholní léčbu, jinak ho vyhodí z práce. Na rozdíl od nadřízených je přesvědčen, že Edita opravdu byla zavražděna.

Reklama

Výběr článků

Načítám