Hlavní obsah

Seriál Zdivočelá země se vrací, jde v ní o normalizaci

Právo, Eva Zajíčková

Televizní western ze Sudet s Martinem Dejdarem v hlavní roli vstupuje počtvrté a naposledy na obrazovku České televize, ačkoli původně režisér Hynek Bočan s autorem Jiřím Stránským ohlásili, že třetí řadou vrcholící rokem 1968 už řekli vše.

Foto: archiv ČT

Martin Dejdar jako bývalý pilot RAF Antonín Maděra.

Článek

Příběh bývalého pilota RAF Antonína Maděry a party mladíků, které po válce přivedla do zbídačelého československého pohraničí láska ke koním a klukovsky romantická touha po životě kovbojů, začala ČT 1 vysílat v roce 1996.

V definitivně závěrečné třináctidílné sérii se nyní po šestnácti letech dostává k období normalizace, přičemž rámec osudů Maděry a jeho velké „rodiny“ tady tvoří porevoluční setkání delegace bývalých letců s prezidentem Václavem Havlem na Pražském hradě, kdy ho společně pozvou na Maděrovy 75. narozeniny.

Bývalý prezident, který patřil k obdivovatelům této rodinné ságy a zahrál si v ní sám sebe, má být pro Maděru největší – a jak říká „nejlevnější“ dárek.

Účel světí prostředky

Jestli opravdu přijde, si však divák bude muset počkat, protože příběh se v mžiku vrací do roku 1976, který pro Maděrovo družstvo Štěpán znamená katastrofu. Úhlavní nepřátelé konečně dosáhnou svého, když areál družstva zabaví Ministerstvo vnitra, a těší se, jak je konečně rozpráší po okolí.

Protože všichni chtějí zůstat spolu, nastává zlomový okamžik: většina dospěje k závěru, že „účel světí prostředky“, a rozhodne se využít známosti s novopečeným krajským tajemníkem a nechat si pomoct. Což v praxi znamená nový začátek: převzít zkrachovalé a rozkradené družstvo a nastěhovat se do polorozpadlého statku.

Zásadový Maděra, který je proti, dostává další ránu: dozvídá se, že jeho postoje jsou pro jeho blízké „nebezpečné“ a ještě ke všemu by měl odejít do důchodu, aby uvolnil „tabulkové místo“ pro mladého agronoma.

A je zřejmé, o čem se bude ve čtvrté řadě hrát: do jaké míry je na jedné straně možné se přizpůsobit a rozplynout se v mlčícím davu, aniž by se člověk zaprodal, a co všechno je na druhé straně ochoten snést a obětovat, když nehodlá svoje zásady účelově odložit. Zatímco kamarádšoft s tajemníkem si začne žádat další kompromisy, hlavní hrdina bude uvažovat, jestli by přežil třetí kriminál.

Zatím vítězí intriky

V úvodním dílu z 3. 9. se diváci nedočkali ani westernově romantické nálady, která příjemně vyvažovala politiku v počáteční sérii, ani skutečně silných momentů z historie, kvůli kterým seriál vznikl. Prozatím zvítězily zákulisní intriky v sekretariátech, korunované názorným výkladem pro děti o hierarchii stranických tajemníků a tatínkovi, který je v tom systému jen maličkatou tečkou – což jako velký návrat zatím nevypadá.

Věrné publikum, které si seriál získal v předchozích třech řadách, si ale jeho závěr patrně ujít nenechá. A nakonec může být Zdivočelá země i jistým azylem pro další diváky-pamětníky, kteří zatím nepropadli ani Ordinacím a Ulicím na komerčních televizích, a neláká je ani veřejnoprávní, zábavně servírované socialistické retro Vyprávěj.

Reklama

Související články

Když bylo "in" psát hesla na transparenty

Česká televize bude od pátku 7. září na svém prvním kanálu nabízet šestnáct premiérových dílů již čtvrté řady divácky úspěšného retro seriálu Vyprávěj. Příběhy...

Výběr článků

Načítám