Hlavní obsah

Seriál Gympl vytáhl do boje o přežití

Právo, Eva Zajíčková

Nový český seriál Gympl má zřejmě vše podstatné, aby s ním Nova v podzimním souboji o přízeň publika uspěla. Herecké hvězdy Libuši Šafránkovou a Karla Heřmánka v hlavních rolích, známé herce v dalších, k tomu několik mladých nadějí, námět takzvaně pro všechny a zdá se, že ve srovnání s tuzemskou komerční seriálovou produkcí i slušně odvedené řemeslo. Na první díl se podle Novy dívalo 1,6 miliónu lidí.

Foto: TV Nova

Herečka Libuše Šafránková jako učitelka v seriálu Gympl.

Článek

Nový školní rok začal na Nově průšvihem ve škole, která pod vedením ředitele Karla Heřmánka nepatří zrovna k prestižním, ač by si to někteří učitelé velice přáli – a jsou pro to schopni udělat prakticky cokoli, hlavně jít šéfovi „po židli“.

Hradecké gymnázium dostane hned první den nového školního roku podmínku. Pokud se do konce června nezlepší, bude zrušeno a převezme ho sousední škola. Z velmi podobné zápletky vychází i nový seriál Základka na Primě – jaká náhoda – ale divák to může odbýt jen poznatkem, že konkurenční boj o jeho přízeň je tvrdý a jeho cesty vskutku záhadné.

Zatímco Základka chce být půlhodinovou taškařicí, kde se má publikum především chechtat, smích na Gymplu smí přijít teprve po pořádné dávce emocí doprovázejících boj dobra se zlem. Oba tituly proto navzdory všemu nečeká přímý střet, uškodit sledovanosti by mohl snad jen nadbytek školní atmosféry.

Jednoduše rozehraný příběh

Školu i největšího průšviháře se pokusí zachránit nový učitel Ondřej Brzobohatý, cestu ke studentům hravě objeví díky svému vztahu k hudbě a oporu najde především u kolegyně Libuše Šafránkové, která vede školní pěvecký sbor.

Počínající zápas hrdinů s vlastními nedostatky už mocně opepřila „zlá duše“, zástupkyně ředitele, jíž neváhá být nápomocný mladší kolega, tělocvikář.

Až pohádkově jednoduše rozehraný příběh, na jakých si, zdá se, Nova míní zakládat, však není nic, s čím by si neuměly právě herecké osobnosti jako Libuše Šafránková a Karel Heřmánek elegantně poradit – což je pro celý tvůrčí tým prakticky neocenitelná výhra hlavně ve chvílích, kdy se scéna shodou hned několika okolností povážlivě přiblíží spíš k některému z domácích nekonečných seriálů.

Když se k tomu připočtou i sympaticky přirození studenti a příjemné překvapení, jakým je talentovaný Jáchym Kraus, dá se říct, že Nova vstoupila do hry s mnoha trumfy. Prohrát s nimi by bylo umění. Ať už scénář připraví hrdinům cokoli a ke sledovanosti seriálu přispěje, či ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám