Hlavní obsah

Zase jinak. Oscary už poněkolikáté mění pravidla

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscarová akademie opět mění pravidla, aby se do finálního boje o sošku za nejlepší píseň dostalo více kandidátů. Minulý rok byli jen dva. Je to další z řady změn, které Oscary v poslední době zasáhly.

Foto: Profimedia.cz

Oscary za hudbu stále zápasí o uznání. Většina nejslavnějších hudebníků nikdy Oscara nedostala a asi jim to moc nevadí.

Článek

Letos bude podle oznámení akademie ve finále pět písní. Složitý hlasovací systém v minulosti způsoboval, že se nominovalo příliš málo skladeb. Musely totiž mít minimálně 8,25 bodů z 10 a to se v praxi málokdy dosáhlo. Podle nového systému bude jednoduše nominováno pět písní, které dostaly nejvíce.

Pokud by se ale stalo, že i v nejširším výběru bude méně než 25 písní, budou nominovány jen 3, a v případě, že by jich bylo 9, žádná cena se udělovat nebude. Letos to každopádně nehrozí, protože v širším výběru je už 39 songů, mimo jiné i hity Eltona Johna, The National a Robbieho Williamse.

V posledních letech se hlasovací systém na Oscarech neustále mění. V roce 2009 omezili počet nominovaných písní na dvě a bodový systém z roku 2010 měl zvýšit kvalitu nominovaných písní. To se ale moc nedaří.

Oscarová akademie se stále snaží zlepšit renomé hudebních Oscarů a přiznává, že úroveň filmových songů je nevalná. Oscary za nejlepší píseň či filmovou hudbu nemají v hudební branži moc váhu. Kritici i fanoušci mnohem více uznávají Grammy, Brit Awards nebo různé žánrové odborné ceny.

Omezení u dokumentů

Další letošní změna v rozdávání Oscarů se týká dokumentárních filmů. Kvůli dlouhodobé kritice už v prvním kole volby dokumentů nebude rozhodovat malá komise, ale všech 157 členů příslušné větve oscarové akademie. Dosud se jim jen předkládal předem seškrtaný seznam vhodných titulů. Tím nastala hloupá situace, kdy Oscara nemohly dostat kritikou velmi chválené filmy (Steve James a jeho The Interrupters nebo Into the Abyss Wernera Herzoga).

Jinak dále platí, že se film musí promítat sedm dní v New Yorku a Los Angeles, ale navíc bude muset mít od roku 2013 recenzi v The New York Times nebo v The Los Angeles Times. Požadavek recenze samozřejmě dost limituje počet dokumentů, dnes se jich totiž většina do kin ani nedostane a to, co proběhne jen v televizi a na internetu, téměř nikdo kriticky neposuzuje. Malí nezávislí filmaři si opět budou stěžovat.

Možná pět, možná deset

Loni zase akademie odhlasovala, že na nejlepší film nemusí být 10 nominovaných, což zavedla krátce předtím, ale že počet nominací může skončit někde mezi čísly 5 a 10.

Z analýz, které si akademie objednala, vyplývá, že hlasující chtějí pravidelně ocenit více než pět filmů. Nominace na nejlepší film je však znakem mimořádných zásluh, a tak se vedení akademie domnívá, že pokud by si to v daném roce zasloužilo např. jen osm filmů, neměli by hlasující cítit povinnost zaokrouhlovat počet nahoru.

Ve finálním hlasování zůstane zachován preferenční systém, aby se zajistilo, že vítězný film bude mít podporu nadpoloviční většiny akademie.

Reklama

Výběr článků

Načítám