Hlavní obsah

Když bylo "in" psát hesla na transparenty

Právo, Jana Perglerová

Česká televize bude od pátku 7. září na svém prvním kanálu nabízet šestnáct premiérových dílů již čtvrté řady divácky úspěšného retro seriálu Vyprávěj. Příběhy získaly několik diváckých cen v anketě TýTý a před prázdninami se na ně stabilně dívalo přes milión lidí.

Foto: Milan Malíček , Právo

František (Radoslav Brzobohatý) a babí (Nina Divíšková) v podloubí domu na Národní třídě během listopadu 1989.

Článek

Historie podaná očima jedné české rodiny Evy a Karla (Roman Vojtek a Andrea Kerestešová) a jejího příbuzenstva i přátel zavítá v prvních dílech nové řady do období mezi lednem a listopadem 1989, ale i po něm. Rodina se dostane na dovolenou do Jugoslávie a bude u obrazovky fandit po dlouhé době volbě Miss ČSSR.

V noci ze středy na čtvrtek tohoto týdne se na pražské Národní třídě natáčela scéna listopadového střetu davu manifestantů s příslušníky Veřejné bezpečnosti a další scény související s listopadovými událostmi na této slavné pražské třídě.

Atmosféra doby, jak ji vnímala většina

Překvapeným náhodně kolemjdoucím se tím vybavovaly vzpomínky na dobu, kdy vřela sametová revoluce a kdy bylo, řečeno dnešními slovy, „in“ psát hesla na transparenty, zapalovat svíčky nebo nosit na klopě československou trikolóru.

„Náš pohled třicátnické, čtyřicátnické generace je schopen podívat se na léta osmdesátá s větším nadhledem a civilněji, nezabývat se jen velkou, dramatickou historií. Věřím, že se nám podařilo zachytit věrně atmosféru doby tak, jak ji vnímala většina normálních rodin, i když někdy musíme v zájmu zábavnosti trochu stylizovat. Jsem přesvědčen, že to je na projektu cenné,“ řekl producent seriálu Filip Bobiňski.

V režii Bisera A. Arichteva se na obrazovce objeví příběhy již dospělého Honzíka (syna Karla a Evy hraje Braňo Holiček). Kromě známých postav Jany (Veronika Freimanová), Josefa (Svatopluk Skopal), Zuzky (Hana Vágnerová) a Tondy (Jaromír Nosek) dostanou více příležitosti mladí, například Lucie (Eliška Křenková) či Vašík (Martin Kraus).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám