Hlavní obsah

V Brně natáčejí film podle Monyové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scénami v bývalých budovách brněnského Zetoru začalo v úterý natáčení filmu České televize (ČT) Roznesu tě na kopytech na motivy knihy tragicky zesnulé spisovatelky Simony Monyové. Režisérkou je Olga Dabrowská, hlavní postavy hrají Milan Šteindler, Nela Boudová, Klára Krejsová a Jiří Dvořák, řekla mluvčí brněnského studia ČT Hana Orošová.

Článek

Zatímco dopoledne se natáčely lechtivé scény, odpoledne byli herci tak zafačovaní, že byli stěží poznat. Kulisy dlouho nepoužívaných budov, například jídelny, vnášely do příběhu zajímavou atmosféru.

Kniha Roznesu tě na kopytech je v díle Monyové ojedinělá. Hlavním hrdinou je totiž muž, úspěšný psycholog, potýkající se s krizí středního věku. Příběh vypráví bizarní osudy o tom, jak může život zkomplikovat tajná milenka nejlepšího kamaráda. Ve snaze pomoct příteli ve vztahových potížích rozpoutá hlavní hrdina příval událostí, které rozmetají jeho dosavadní život.

Všudypřítomný egoismus

"Tvorba Simony Monyové je pro mě zajímavá zejména tím, že mi přibližuje vkus početné skupiny českých čtenářek," říká režisérka Dabrowská, která už s ČT natočila před dvěma lety snímek Alma. "Její příběhy popisují poutavým a čtivým slohem nejrůznější problémy a anomálie v partnerských milostných vztazích. Postavám však paradoxně v jejich milostných eskapádách nejvíce chybí skutečná láska. Vztahy lidí v knihách Monyové ukazují na problém všudypřítomného egoismu, který je zásadní překážkou a opakem lásky. Myslím, že čtenářky musejí takovou situaci znát ze svých životů, a proto jim sdílení této bolesti pomáhá žít. Scénář se mi velice líbí, protože k látce přistupuje s neuvěřitelným nadhledem a humorem," dodává režisérka. Autory scénáře jsou Irena Pavlová a Jan Gardner.

Televizní štáb se bude až do poloviny září pohybovat zejména v Brně, například v Líšni, Sušilově a Kotlářské ulici či v hotelu International.

Simona Monyová byla jednou z komerčně nejúspěšnějších současných českých spisovatelek, vloni v létě ji zabil manžel Boris Ingr, kterému v červnu soud vyměřil patnáctiletý trest. První kniha Osud mě má rád vyšla Monyové v roce 1996. Od té doby vydala dalších 24 úspěšných próz.

Reklama

Výběr článků

Načítám