Hlavní obsah

Chtěli ušetřit, ztratili v poště Rembrandta za 160 tisíc

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení norské galerie Soli Brug v Greaakeru koupilo lept od Rembrandta a nechalo si ho poslat obyčejnou poštou. Dílo mělo hodnotu asi 160 000 korun a ztratilo se.

Foto: NG

Rembrandtův Učenec (Ilustrační foto)

Článek

Obrázek tvořený technikou leptu, který vzniknul někdy kolem roku 1658, nyní leží na neznámém místě kdesi ve skladu nebo ho někdo ukradl.

Šéf galerie Ole Derje řekl, že dříve používali bezpečnější kurýry, jenže jejich služby, stejně jako pojištění, hodně podražily. Dostal prý oznámení, že si má na poště balík vyzvednout, a když přijel, nic tam nebylo.

Obraz měl podle něj hodnotu v přepočtu kolem 160 tisíc korun, ale pošta nabízí jako odškodnění maximálně tři tisíce, protože zásilka nebyla pojištěná. Derje odmítá sdělit, kdo jim dílo prodal. Galerie má už více vzácných starých děl od Rembrandta, Goyi či Muncha.

"Je nám moc líto, že se to stalo, radili jsme mu (prodejci), aby to poslal jinak, když jde o takhle drahé položky," řekla mluvčí norské pošty Hilde Ebeltoft-Skaugrudová.

Reklama

Výběr článků

Načítám