Hlavní obsah

Knížák s přesunem svého díla nesouhlasí

Právo, Kateřina Farná

Od pražského Veletržního paláce začaly mizet rozměrné sochy, které deset let zdobily venkovní prostranství. Těžká technika si ve čtvrtek přijela pro dílo Stanislava Kolíbala a sousoší Král a královna od bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka. Ten s tímto krokem nesouhlasí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sousoší od Milana Knížáka nese název Král a královna.

Článek

„Socha patří mně, svolení k transportu jsem nedal. Pokud ji zničí, budu žádat náhradu. Národní galerie sice zajistila realizaci, ale autorská práva patří mně,“ řekl Právu Knížák a popřel, že by kvůli manipulaci s jeho dílem chtěl volat policii, jak se objevilo v MF Dnes. „Žádnou policii volat nebudu, to si někdo vymyslel,“ sdělil.

„K vyjádřením pana Knížáka se nebudu vyjadřovat,“ uvedla mluvčí Národní galerie (NG) Eva Kolerusová. Odmítla rovněž komentovat smluvní vztah ke Knížákovu dílu, které bylo stejně jako ostatní sochy vyrobeno díky finančnímu příspěvku firmy Metrostav. „Ano, sponzorsky to dělala jedna firma, něco tam mohla investovat, ale jenom technologicky, výrobně. Autorsky je to moje dílo,“ reagoval Milan Knížák.

Současné vedení NG rozhodlo o odstranění plastik letos na jaře – údajně přestaly splňovat svůj původní účel, tedy oživení zájmu návštěvníků o Veletržní palác.

„Sochy byly před Veletržním palácem proto, aby avizovaly, že tam sídlí umění. Stejně jako je tomu jinde ve světě. Pokud se ukáže, že se odstraňují proto, aby na jejich místě byla v létě otevřená kavárna, tak je to naprostá zhovadilost a něco neuvěřitelného,“ soudí bývalý ředitel NG.

Podle Marka Gregora z Národní galerie budou ostatní objekty, například od Karla Nepraše nebo Karla Malicha, zapůjčeny do ostravských Nových Vítkovic, Knížákovo sousoší poputuje do depozitáře NG. „Bude tam důstojně uloženo,“ řekl Právu Gregor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám