Hlavní obsah

Na Letní Letné vystoupil akrobatický soubor 7 Fingers

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský soubor 7 Fingers patří ve svém oboru ke špičce, do České republiky však přijel letos poprvé jako host IX. Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná.

Foto: archiv Letní Letná

I flirtování u kavárenského stolku se může během vteřiny proměnit v akrobacii.

Článek

Název i logo ruky se sedmi prsty symbolizuje sedm zakladatelů souboru i fakt, že tvoří neoddělitelný celek. Všech sedm, respektive osm aktérů, počítáme-li mezi ně i DJ Pocketa, jenž živě vytvářenou hudbou významně ovlivňuje atmosféru, se svorně podílí na představení La Vie (Život), v němž jde ale hlavně o smrt. Formálně má nejblíž ke kabaretu s větší či menší propojeností jednotlivých výstupů.

„Vítejte na palubě letu směr peklo,“ informuje diváky půvabná letuška. Dle charismatického konferenciéra jsme už ale přímo v předpeklí, kde aktéři oslovující se jmény bilancují svůj život v očekávání posledního zúčtování. Život, smrt, sex, utrpení i naděje – to jsou témata, jež sleduje dvouhodinové představení s notnou dávkou černého humoru.

Z vozíku na řetěz

V rychlém sledu se střídá akrobacie na invalidním vozíku, ve svěrací kazajce, na kavárenském stolku i na trapézu, látkovém závěsu či na řetězech, precizní žonglování s láhví, hůlkou i diabolem, tanec, živý zpěv i step – vše na prvotřídní úrovni, dokonce i v pondělní tropické atmosféře, která pod cirkusovým šapitó připravila akrobatům opravdu náročný večer.

Tematická propojenost jednotlivých výstupů se ale ke škodě celku postupně rozpadá v samostatná, byť skvěle provedená čísla. Až závěr, laděný opět do nostalgie smrti, vše podtrhne a sečte. Výsledný dojem: představení, které ani na okamžik nenudí.

A poslání vyslovené jaksi na okraj: „Důležité je to, co děláte – dnes, teď, právě v tuto chvíli. Na každé vteřině vašeho života záleží.“ La Vie je na Letné k vidění téměř denně až do 2. září.

Celkové hodnocení: 80 %

7 Fingers: La Vie

Letní Letná, Praha, 20. 8. 2012

Reklama

Související témata:

Související články

Divadelní Luhačovice jsou i lázněmi duše

Pokud byste se dočkat nemohli, můžete už nyní navštívit v Luhačovicích halu Vincentka na kolonádě. Je tam výstava scénografických prací zlínského Městského...

Výběr článků

Načítám