Hlavní obsah

Hip Hop Kempu v Hradci Králové se zúčastnilo přes 17 tisíc fanoušků

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Na 300 interpretů se v průběhu tří festivalových dnů vystřídalo na jednotlivých pódiích festivalu Hip Hop Kemp. Ten v noci na neděli skončil ve Festivalparku na letišti v Hradci Králové. Na 11. ročník této akce, která se poprvé uskutečnila v roce 2002 v sousedních Pardubicích, se vypravilo kolem 17,5 tisíce fanoušků z celé Evropy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na festival se vypravilo několik tisíc fanoušků.

Článek

Tradičně nejsilnější zastoupení měli čeští a slovenští příznivci hip hopu spolu s Poláky a Němci. Pravidelnými hosty jsou však také Britové, Španělé, Maďaři, Srbové nebo Řekové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Král německého battle rapu Taktloss.

Po loňském jubilejním 10. ročníku, na který organizátoři pozvali výběr nejlepších interpretů z předešlých ročníků, se mohl zdát letošní program o poznání chudší. Stále však bylo z čeho vybírat, a to jak ze zahraniční, tak domácí hiphopové scény. Například v sobotu vyvrcholil třídenní maraton gejzírem čistého rapu v podání Američana Mose Defa, jemuž předcházelo energické vystoupení Mlackemore z amerického Seattlu. V pátek se na Hip Hop Kempu představilo kalifornské trio Dilated Peoples. Silné zastoupení měl německý a polský hip hop, samozřejmostí byli čeští a slovenští interpreti.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Z vystoupení jihlavské rapové formace Pio Squad.

Na rozdíl od festivalu Rock for People, který se na stejném prostoru konal počátkem prázdnin a jehož program prakticky rozehnaly déšť a vichřice, tomuto festivalu počasí přálo. Prakticky bez problémů se obešla i doprava, policie šetřila převážně drobné krádeže. „Ošetřeno bylo asi pět desítek osob, většinou méně závažného charakteru,“ řekla mluvčí festivalu Petra Pisková.

Hygienické zázemí podle mnohých pokulhávalo

Vzhledem k tomu, že mnozí z účastníků festivalu přijeli už ve středu, strávili v prostorách Festivalparku prakticky pět dní. I přes sliby organizátorů o zlepšení podmínek si mnozí stěžovali na nedostatečné hygienické zázemí, zejména na nedostatek toalet a chybějící vodu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

I letos se v rámci Hip Hop Kempu uskutečnily na vyhrazené stage taneční battly.

„Vzhledem k nedostatku a hlavně špatné úrovni místních toalet bych nedoporučovala moc doplňovat pitný režim. Rozhodně výhodnější a v místních podmínkách oblíbenější je koncentrovaný drink, málo zapíjení – hodně alkoholu. Podle pozorování ze stanového ghetta vyhrává rum různé kvality,“ radila jedna z návštěvnic kempu.

Ona sama je podle svých slov ráda, že je místní, takže se může jít umýt a vyspat domů. Jak ale upozornila Petra Pisková, Hip Hop Kemp spolu s Rock for People disponuje největším počtem mobilních záchodků ze všech českých festivalů. „Ovšem v tom počtu návštěvníků určitě musíme s nějakými stížnostmi počítat,“ míní Pisková.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ze sobotního vystoupení slovenské formace Moja reč.

Hip Hop Kemp se poprvé konal před deseti lety v Pardubicích, kvůli stížnostem na hluk se po dvou letech přesunul do sousedního krajského města. Na královéhradeckém Stříbrném rybníku ale vydržel pouze jeden rok, poté již nestačila kapacita tamního areálu a Hip Hop kemp se přesunul do Festivalparku na hradecké letiště. Zatím rekordní účast zaznamenali pořadatelé loni, kdy do Hradce přijelo na hip hop 25 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám