Hlavní obsah

The Afghan Whigs obnažili na koncertě své temné duše

Novinky, Jan Šída

Ve středu 15. 8. vystoupila v pražském Lucerna Music Baru americká skupina The Afghan Whigs, která po několikaleté pauze obnovila svou činnost. U znovuzrozených kapel hraje vždy výraznou roli fakt, jestli mají stále schopnost oslovovat publikum a jejich návrat je smysluplný. Na tuto otázku přišlo do klubu hledat odpověď asi šest stovek lidí.

Foto: Jan Šída

Greg Dulli, zpěvák a kytarista The Afghan Whigs, rozechvíval svým zpěvem temné struny v duších fanoušků.

Článek

Mnohdy nevděčnou roli předkapely bez problémů zvládla českokanadská trojice Atlantic Cable v čele s kytaristou a zpěvákem Tysonem Cosbym. Její hudba oscilovala na pomezí syrového blues, temného country a hospodského rocku. Na rozdíl od mnoha jiných předskokanů formace nenudila a naopak naladila atmosféru na temnou strunu.

Tu však naplno rozechvěli až hlavní protagonisté večera, tedy The Afghan Whigs. Už pódiová prezentace skupiny dávala na srozuměnou, že šestice akcentuje ve své tvorbě tajemno a temno.

Jednotliví muzikanti byli totiž v šerosvitu, kterým občas probleskl laserový šleh, pouze tušenými stíny. Nervní klávesové tóny, které uvedly první skladbu Crime Scene, Part One, celé divadlo už jen akcentovaly.

Místy se objevil až hysterický hlas

Kytarista a vokalista Greg Dulli, nepřehlédnutelná postava souboru, nasadil ihned k vypjatému, místy až hysterickému zpěvu. V tomto tónu pokračoval po celou dobu vystoupení.

Hudba The Afghan Whigs byla hlasitá, místy se slévala v hlukovou stěnu. To byl ale záměr, protože v takové zvukové lázni je ponor do vlastního nitra nejintenzivnější. Lidé v publiku také netančili, jak bývá na koncertech běžné, ale každý fanoušek sám za sebe prožíval v určité písni svůj vlastní minipříběh.

Když potom Dulli jako kazatel sestoupil pod pódium do prvních řad a předkládal jim hned z první ruky svá temná poselství, získalo celé představení na ještě větší intenzitě.

The Afghan Whigs toho večera provedli své věrné údolím stínů a donutili jednoho každého návštěvníka koncertu k vlastní vnitřní očistě. Jelikož hudba skupiny za dobu pauzírování vůbec neztratila na síle i naléhavosti, dokázala s fanoušky navázat duchovní pouto, které je základem hudebního prožitku jako takového. Proto má návrat americké skupiny i po letech smysl.

Celkové hodnocení: 85 %

The Afghan Whigs

Lucerna Music Bar,

Praha, 15. 8.

Reklama

Související témata:

Související články

Kulisou jubilejního Open Air Festivalu jsou bagry

Kulisu jubilejního pětadvacátého festivalu Open Air Music odstartovaného čtvrteční podvečer v Trutnově představují bagry. Staveniště dýchající prachem a hlukem...

Výběr článků

Načítám