Hlavní obsah

Afghan Whigs přijíždějí s grunge prosyceným blues i swingem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Lucerna Music Baru ve středu vystoupí nedávno obnovená americká kapela The Afghan Whigs. Posluchači se mohou těšit na energickou směs grunge a indie s bluesovým a swingovým feelingem.

The Afghan Whigs

Článek

“Tolikrát mě lidi prosili, ať dám Afghan Whigs zase dohromady, a já řekl tolikrát ne. Nakonec jsem se zeptal sám sebe: ‘No, proč ne?’,” vylíčil Greg Dulli, frontman a autor většiny skladeb tria z Cincinnati.

V Praze vystoupí The Afghan Whigs čtvrt století po svém prvním vystoupení. Trio, které doplňuje basista John Curley a kytarista Rick McCollum, vzniklo v roce 1986 a o čtyři roky později mu vyšlo první album pod hlavičkou malé gramofirmy v Seattlu, centru rodícího se stylu grunge, který brzy vlivem kapel jako Nirvana zasáhl celý svět.

Ačkoliv už kapela měla na kontě úspěchy v amerických vysokoškolských rádiích, ale i na MTV, průlomové bylo teprve album Gentlemen v roce 1993, jež bylo řazeno mezi nejlepší kolekce 90. let. Po vydání alba 1965 u firmy Columbia a následném turné kapela v roce 1998 ukončila činnost, její členové ale u hudby zůstali.

Úspěšný byl hlavně Dulliho projekt The Twilight Singers, který se představil i v Praze stejně jako uskupení The Gutter Twins, v němž spolupracoval s Markem Laneganem.

Ve středu před The Afghan Whigs vystoupí noise-bluesové trio Atlantic Cable se speciálním akustickým programem.

Reklama

Výběr článků

Načítám