Hlavní obsah

Praha 11 je proti vybudování T-mobile Parku

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Agentura Interkoncerts zveřejnila v půlce února plán na otevření T-mobile Parku, kde by se konaly koncerty pod širým nebem až pro 50 000 posluchačů. Radnice Prahy 11 však chce zabránit vybudování areálu, ve kterém měl vystoupit 6. června Paul McCartney a v létě pak Bowie, Kravitz, Metallica i Santana.

Článek

Koncertní areál pod širým nebem odmítají i někteří obyvatelé místního sídliště. Pod peticí proti stavbě se za 48 hodin podepsalo přes 1200 lidí. Negativní postoj k záměru agentury sdílejí podle mluvčí Prahy 11 Lenky Stříhavkové i orgány státní správy. Vybudování koncertního parku by bylo v rozporu s územním plánem i se záměry ochránců životního prostředí. Ve vzdálenosti do 1,5 kilometru od areálu se nacházejí tři chráněné rezervace.

Porkert: postupem starostky jsme zaskočeni

"Postupy a současnými veřejně prezentovanými stanovisky vedeni radnice Prahy 11 jsme zaskočeni. Na všech dosavadních jednáních, která probíhala ještě před oficiálnim oznámením koncertu a místa jejich konání, jsme se setkali s upřímnou podporou paní starostky," reagoval e-mailem z Londýna šéf agentury Interkoncerts Robert Porkert.

Tvrdí, že na společném jednání všech dotčených stran se dohodli, že Interkoncerts připraví všechny možné informace a podklady k připravovanému záměru (akustické studie, dopravní řešení, bezpečnostní opatření, právní výklad) a předá vše zástupcům magistrátu a členům zastupitelstva Prahy 11, tak aby se zastupitelstvo mohlo na svém jednání 18. března vyjádřit.

"Podklady jsme slíbili připravit do 15.3. Do té doby bylo dohodnuto, že se nebude ani jedna strana samostatně vyjadřovat k této problematice. Skutečností zůstalo, že pouze Interkoncerts se této dohody drží," uvedl Porkert.

"Nevím, z jakých podkladů dnes paní starostka při svých vyjádřeních médiím vychází a nejsem si také jist, co ji dává mandát vyjadřovat se o našem projektu. Měl jsem však za to, ze mandát vyjádřit se k eventuelnímu pronájmu bude mít právě Zastupitelstvo, které se seznámí s připravovanými fakty a záměry," dodal.

Primátor si klade podmínky

Je možné, že agentura Intekoncerts bude muset změnit své plány. Také proto, že jeden z pozemků, na kterém má T-mobil Park vzniknout, není soukromý, ale patří magistrátu. Pražský primátor Pavel Bém uvedl pro Novinky, za jakých podmínek bude souhlasit s tím, aby agentura Interkoncerts pozemek využila: "Musí mít souhlas Prahy 11, musí být zajištěna bezpečnost diváků, vyřešeny problémy dopravy a akce nesmí mít negativní dopady na životní prostředí."

Současně podpořil vznik podobného areálu: "Praha vždy vítala a bude vítat hvězdy světové pop music, jazzu i operní primadony. Praha si je zaslouží a ony si zaslouží Prahu. Na druhou stranu jejich vystoupení nesmějí porušovat platné zákony a vyhlášky."

Na otázku, zda jsou v Praze i jiné, možná vhodnější lokality, Bém uvedl: "Lokalit je celá řada, avšak nemá cenu o žádné další v tuto chvíli mluvit, protože Intekoncerts si vybraly tuto lokalitu."

Velké plány

O svém záměru agentura Interkoncerts informovala veřejnost v půlce února. T-mobil Park by měl vzniknout na Chodově na protihlukovém valu u dálnice D1 a u ulic Roztylská a Na Jelenách. Nemělo by jít o trvalou stavbu, ale o prostor, ve kterém by se vždy v době konání koncertu postavilo pódium i tribuny pro více než 50 000.

Největším problémem by byl asi hluk, neboť se jen těžko dá očekávat, že by v létě skončily koncerty ve 22 hodin, velké hvězdy chtějí začínat až po setmění. A zkušenost s Rolling Stones jasně ukazuje, že zvuk z koncertů se dokáže nést do velké dálky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám