Hlavní obsah

Nabídka Kupků z Waldesovy sbírky

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Európa byla podle řecké mytologie dcerou sídónského krále, do níž se zamiloval sám vládce Olympu, mocný Zeus. Aby ji získal, proměnil se v milého a přítulného býka. Okouzlená dívka na něj usedla a nechala se odnést až na ostrov Krétu, kde se pak stala Diovou milenkou. Příběh zachytilo mnoho malířů, mj. i Veronese, Tiepolo, Lorraine a také František Kupka.

Článek

 Únos Európy Kupka nakreslil zřejmě jako obálku pro pařížský časopis L'Assiette au beurre v roce 1907. Kresba jemně barevně tónovaná se později dostala do sbírky slavného továrníka Jindřicha Waldese.

Patří k restituci, kterou dostali jeho dědicové zpět z pražské Národní galerie. A nyní je ozdobou dražby, kterou v sobotu 22. února v pražském hotelu Inter-Continental pořádá aukční dům MeissnerNeumann. Vyvolávací cena unikátního dílka o rozměrech 31,5krát 23,7 centimetru je sto tisíc korun a odborníci předpokládají, že konečná částka by mohla dosáhnout hodnoty 150 tisíc Kč.

Únos Európy je částí většího souboru Kupkových kreseb, studií i designérských návrhů z Waldesova majetku, který bude na únorové aukci nabízen k prodeji. Na květen pak firma MeissnerNeumann chystá skutečnou senzaci.

Z Waldesovy sbírky by se měl dražit Kupkův obraz Modrá kompozice z roku 1925. Už nyní je stanovena vyvolávací cena na 6 miliónů 500 tisíc Kč. Pokud by obraz dosáhl předpokládané částky 8 miliónů 500 tisíc korun, šlo by v Česku o nový aukční rekord. Európa v podání Františka Kupky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám