Hlavní obsah

Fritz Lang byl průkopníkem sci-fi ve filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do dějin se rakouský režisér Fritz Lang zapsal jako tvůrce patrně vůbec prvního sci-fi filmu. Svůj slavný němý snímek Metropolis natočil v letech 1925 až 1926. Jedno z vrcholných děl německého expresionismu vznikalo dlouhé dva roky a režisér při natáčení potřeboval obrovské množství personálu a materiálu a poprvé používal ve velké míře trikovou techniku. Lang zemřel před 2. srpna 1976 v Beverly Hills.

Článek

Metropolis bylo sice mistrovské dílo, ale komerčně obrovský propadák. Natáčení filmu, jehož děj se odehrával v roce 2026, bylo na svou dobu až neuvěřitelně nákladné. První verze si nezískala přízeň kritiků ani diváků. Lang nakonec musel svoje dílo, věštící lidstvu skličující budoucnost v přetechnizované a částečně zotročené společnosti, výrazně zkrátit.

Foto: archív, Právo

Snímek z legendárního filmu Metropolis.

Když v roce 1933 nastoupili k moci v Německu nacisté, zdálo se, že na Langovu profesní kariéru to nebude mít velký vliv. Hitlerův ministr propagandy Joseph Goebbels se prohlašoval za Langova velkého obdivovatele a prý mu nabídl i řízení celé německé kinematografie.

Lang se však nakonec raději rozhodl pro emigraci. Jeho kariéra dále pokračovala v Hollywoodu, kde točil mimo jiné protifašistické filmy. Na předválečnou slávu se mu však již nikdy nepodařilo plně navázat, ani když se v polovině 50. let vrátil do Evropy. Lang zemřel ve věku 85 let (narodil se 5. prosince 1890).

Reklama

Výběr článků

Načítám