Hlavní obsah

Tipy Ludvíka Kašpárka

Právo, VLA, jaš

Ředitel Komorní filharmonie Pardubice Ludvík Kašpárek uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčním tipem je abum skupiny Aqualung Still Life a divadelní festival Tvůrčí Afrika.

Článek

Tipy Ludvíka Kašpárka

Čtu: Knihu pamětí Moje mnohá léta, jejímž autorem je jeden z největších klavíristů 20. století, skvělý chopinovský interpret Artur Rubinstein.

Poslouchám: Především mám radost z výkonů "svého" orchestru a jeho koncertů v Pardubicích, v Praze i na zahraničních pódiích, které mají velice pozitivní ohlas. A už se těším na mozartovský večer, který uvedeme v dubnu v salcburském Festspielhausu.

Viděl jsem: Asi šedesátou reprízu Pucciniho Tosky ve Státní opeře Praha pod taktovkou dirigenta Leoše Svárovského a potěšilo mě nejen mistrovské výtvarné řešení scény z poválečné dílny Josefa Svobody, ale i hudební kvalita inscenace s vyrovnaným pěveckým obsazením hlavních rolí se sopranistkou Andou Louise Bogzou a tenoristou Igorem Janem. Takže to snad s naší operou není tak špatné!

Internet: Denně se s ním setkávám především prostřednictvím tajemnice našeho orchestru. Ona je ta dobrá duše, která z internetu vyčte i to, co bych tam já nikdy nenašel.

Rád hledám v notových archivech hudebních vydavatelství.

Aqualung: Still Life

Matt Hales, rodák z britského Southamptonu, o sobě dal poprvé vědět v polovině devadesátých let. Umělecké jméno Aqualung začal používat v roce 1999 a rok nato vydal stejnojmenné debutové album. Na svém druhém počinu Still Life nabízí klidnou elektronickou hudbu, která nepodléhá kouzlu moderních studiových technologií, ale pracuje i s dramatičností stavby. Skrývá slibné melodické linky, ale doplácí na to, že Hales sám je velmi nevýrazný zpěvák. Jinak by to byla velmi příjemná deska.

Warner Music, 43:41

Tvůrčí Afrika

V Praze s přesahy do do Liberce a do Hradce Králové se uskuteční další ročník festivalu Tvůrčí Afrika. Začíná ve čtvrtek večer představením B. M. Kolta Návrat do pouště v Činoherním klubu.

Podstatná část týdenního programu bude věnována alžírskému básníkovi Jeanu Senacovi, zavražděnému za neznámých okolností zřejmě fanatickým arabským komandem. Senacovi bude patřit sobotní večer v Divadle Na prádle i film alžírského režiséra Abdelkrima Bahloula Zavražděné slunce, který loni zaujal účastníky benátského festivalu. Promítat se bude v úterý, ve středu a ve čtvrtek ve Francouzském institutu.

Hostem Tvůrčí Afriky francouzském institutu se stane beninský dramatik José Pliya, ve čtvrtek pak francouzský herec Jacques Miel. Součástí festivalu bude diskuse o masce v umění a životě Afričanů v malém sále Divadelního ústavu. Konec přehlídky obstará Africká noc v Divadle Na prádle v sobotu 20. března, tentokrát s ghanskými specialitami a s mnoha vizuálně tvůrčími překvapeními.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám