Hlavní obsah

Spisovatel Vladimír Přibský vydal knihu Milenec královny vdovy

Právo, František Cinger

K vítaným tématům českých dějin patří postava Záviše z Falkenštejna, příslušníka krumlovské větve mocného rodu Vítkovců. Vybral si ho i spisovatel Vladimír Přibský v dalším pokračování série svých historických románů, který nazval Milenec královny vdovy.

Foto: archiv nakladatelství

Milenec královny vdovy

Článek

Všímá si jeho života především v době, kdy se sblížil s Kunhutou, vdovou po Přemyslu Otakarovi II. Podobně jako v případě románů věnovaných tajnému vztahu Valdštejna k druhé manželce Ferdinanda II., císařovně Eleonoře, či pobělohorským Čechám a Polyxeně z Lobkovic, i tady vypráví příběh blízký pozorovatel, královnin hofmistr.

Autor tak získal odstup od jednotlivých postav a zároveň je jeho prostřednictvím účasten všeho důležitého takřka na vlastní oči. Není jednoduché vyprávět znovu příběh lásky, zrady, boje o moc končící Závišovou popravou před zámkem Hluboká.

Několikrát o něm psala Ludmila Vaňková, nedávno vyšel román Zuzany Koubkové Rytíř zelené růže – Záviš z Falkenštejna. Přesto jsou to osudy natolik poutavé, že se Přibskému podařilo vypovědět osobitě nejen o šlechtici hledícím na královskou korunu, ale i o řadě mužských i ženských postav kolem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám