Hlavní obsah

Komedie Andělský podíl nastiňuje pohádkový život s příchutí whisky

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andělský podíl říkají znalci whisky dvěma procentům, která se vypaří z každého sudu, v němž proslulý mok zraje. Britský režisér Ken Loach, tvůrce snímků Kes, Sladkých šestnáct let nebo Hledá se Eric, tak nazval film, jehož hrdinové vstupují do dospělosti s ne víc než dvěma procenty naděje na spořádaný, klidný život.

Foto: Aerofilms

Paul Brannigan jako Robbie objevuje svou životní šanci.

Článek

Loach jejich příběh natočil se skvělým smyslem pro propojení sociálního dramatu a komedie, dostal Cenu poroty na festivalu v Cannes a poté film obsadil druhé místo v Ceně diváků deníku Právo na letošním karlovarském festivalu.

Robbie je dvacetiletý kluk z Glasgow. V průmyslovém městě, kde nezaměstnanost překračuje průměr a chlast, drogy a násilí provázejí mnohé obyvatele už od dětství, má za sebou pěknou řádku násilných trestných činů. Ví také moc dobře, jak chutná mládí v nápravném zařízení.

Není hloupý ani zlý, má rád holku, se kterou čeká dítě. Jen neví, jak přehodit život na lepší kolej a budoucí rodinu uživit. Práci nesežene, dívčini rodiče ho nemohou ani cítit, její otec dělá všechno pro to, aby jejich soužití překazil. Koneckonců, kdo by se divil tátovi, že neplane nadšením nad tím, že jeho holčička bude mít dítě s loserem a kriminálníkem. Životní šance přijde k Robbiemu kupodivu v podobě dalšího rozsudku, tentokrát k veřejně prospěšné práci.

Objeví skrytý talent

Rhino, Albert a kleptomanka Mo, do jejichž pracovní skupiny je zařazen, jsou sice podobná kvítka jako on, ale parťák Harry je z těch, kteří mají pochopení a cit. Kromě svých svěřenců má velice vřelý vztah k whisky. A když jednou vezme partičku na degustaci vzácného moku, stane se, co by nikdo nečekal: Robbie, který drahý nápoj dosud nikdy ani neochutnal, v sobě objeví vzácnou schopnost rozeznat ty nejjemnější nuance v jeho vůních a chutích…

Foto: Profimedia.cz

Slovák přemohl nebezpečnou bakterií pomocí whisky.

Ken Loach natočil film, který především baví, a teprve v podtextu vypovídá o sociálních problémech, s nimiž se potýká obrovské množství mladých lidí nejen ve Velké Británii. Jeho humor není z rodu řachavé srandy, vyvolává spíš úsměv a emoce. Postavy představuje divákům tak, že si k nim mohou brzy vytvořit vztah, zajímat se o ně, držet jim palce přesto, že to nejsou hrdinové hodní následování. Nezbavuje je však, navzdory sociálnímu předurčení, v němž žijí, odpovědnosti za vlastní osud. Byť jim musí být trochu pomoženo, i když ta cesta k řádnému životu nemusí být bez kazu.

Můžete se blýsknout před kamarády

Lehce pohádkový příběh umístili scenárista Paul Laverty a Ken Loach do naprosto realistického prostředí a navíc ho provoněli hořkosladkým mokem, o němž se mimochodem divák dozví tolik a tak zábavnou formou, že pak může sám – pokud má talent – s úspěchem degustovat, nebo se alespoň nad panákem skotské blýsknout před kamarády.

Výborné je i herecké obsazení. Robbieho hraje charismatický Paul Brannigan, pro kterého to byla první role. Vzápětí dostal další ve sci-fi Under the Skin, kde hraje se Scarlett Johanssonovou a také s Kryštofem Hádkem.

Mnohem zkušenější je představitel Rhina William Ruane, který hrál už v Loachových filmech Sladkých šestnáct let a Zvedá se vítr. Naprosto uvěřitelný je i John Henshaw (Hledá se Eric) v roli Harryho.

Celkově hodnocení: 90 %

Andělský podíl

Velká Británie/Francie/Belgie/Itálie, 2012, 101 min.

Režie: Ken Loach, hrají: Paul Brannigan, William Ruane, John Henshaw, Gary Maitland, Jasmin Rigginsová a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám