Hlavní obsah

Vyšly nové knihy ze života Rolling Stones

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rolling Stones žijí padesát let. Na kontě mají desítky alb, stovky koncertů a stejný počet excesů. Mnohé z nich svět zná, další vyplavaly na povrch nyní. Přibylo historek i dohadů.

Foto: EMI Music

Aktuální sestava The Rolling Stones, zleva Keith Richards, Ron Wood, Mick Jagger a Charlie Watts.

Článek

V britských knihkupectvích se nedávno objevily dvě knížky. První se jmenuje Rolling Stones: 50 a přináší dosud nepublikované fotografie a další materiály o kapele. Druhá je z pera Christophera Andersena a vyšla pod názvem Mick: The Wild Life And Mad Genius of Jagger. Předkládá sérii vzpomínek i historek, které někdy šokují.

„Och, vítej. Jak se máš?“ řekl prý jednou zaskočený zpěvák David Bowie své ženě Angie, když ho přistihla nahého v posteli s Jaggerem. „Dobře,“ odpověděla. „Dáš si kávu?“

Je to jedna z nejznámějších historek ze života Micka Jaggera. Je populární stejně jako nejslavnější písničky a desky Rolling Stones. Andersen ji ve své knize znovu připomíná a přidává pokračování.

Byla prý doba, kdy se od sebe Jagger a Bowie nehnuli. Chodili na koncerty, objevovali se v nočních klubech, byli viděni na boxerském utkání Muhammada Aliho s Kenem Nortonem a kdosi je zmerčil, jak se k sobě tulí v jednom londýnském hotelu.

Bowieho žena prý o jejich románku od začátku věděla. Potvrdila to zpěvačka Ava Cherry, tehdejší spolupracovnice Bowieho. Modelka Bebe Buellová, jinak matka Liv Tylerové, zase vzpomíná, jak ji jednou Jagger a Bowie volali a zvali ke společným postelovým hrátkám. Prý „ještě s dalšími čtyřmi krásnými černými dívkami nebo čtyřmi krásnými černými muži“.

Foto: Matt Sayles , ČTK

Mick Jagger je živel.

Skandálních okamžiků bylo v životě Jaggera samozřejmě více. Andersen připomíná i jeho fascinaci herečkou Angelinou Jolie, jež hrála ve videoklipu Rolling Stones k písni Anybody Seen My Baby. Její matka Marcheline Bertrandová ji prý ke vztahu s Jaggerem dokonce ponoukala.

„Myslela si, že by ji mohl přivést ke slávě a naučit ji v ní chovat,“ řekla Lauren Tainerová, kamarádka hereččiny rodiny. Během přestávky v turné Rolling Stones k albu Bridges To Babylon (1997–1998) spolu Jolie a Jagger strávili víkend na Floridě. Mick byl zamilovaný. Neustále pak prý volal k herečce domů a chtěl angažovat jejího muže Jonnyho Lee Millera k produkování filmu Enigma v naději, že se v něm v jedné z hlavních rolí objeví ona.

Andersenova biografie se dočkala velké odezvy. Mnozí novináři mu například měli za zlé, že se snaží vydělat na kontroverzních historkách, které už všichni znají a jež dokonce on sám popsal ve své předešlé knize Jagger Unauthorized z roku 1993.

Dnes už je těžké zdokumentovat všechny ty příběhy, které v knize jsou a které se o Jaggerovi a Rolling Stones vyprávějí. Některé připomněl ve své předloňské knize Život kytarista Keith Richards. Bubeník Charlie Watts ale již dříve prohlásil, že se žádné paměti sepsat nechystá, a nemá se k tomu ani Jagger.

Nejblíže tomu byl v osmdesátých letech, kdy chtěl napsat autobiografii a slíbil v ní všechny ty pikantní historky. Měl dokonce podepsanou smlouvu s vydavatelem, ale nakonec od ní odstoupil s odůvodněním, že si už nic nepamatuje. Nyní mají členové kapely jiné starosti. Nedávno prohlásili, že se spolu opět scházejí, zkoušejí, chystají koncerty a plánují nahrát nové písničky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám