Hlavní obsah

Vy ještě jíte rukama? divila se Oprah Winfreyová v ignorantském pořadu o Indii

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká moderátorka Oprah Winfreyová sice vydělává milióny, ale ve svém pořadu neprokázala, že by byla příliš chytrá. Indové její "speciál" o Indii nepochopili, ale i americká média ji zahrnula přívalem kritiky. Její postřehy z miliardové země považují mnozí za ignorantské a nafoukané. Oprah Winfreyová navštívila Indii v lednu a natočila o tom dvoudílný pořad, který se v Indii vysílal až teď.

Foto: Profimedia.cz

Oprah Winfreyová v indickém Džajpúru

Článek

Moderátorka to jistě myslela dobře, ale reakce indických i západních médií byly zdrcující. Padala slova jako "ignorantský, neohrabaný a nafoukaný", napsala BBC.

Zvláště Indy šokovalo, že Winfreyová kritizuje tradici nabírání jídla rukama. To je zvyk, který nelze vysvětlovat chudobou, je běžnou součástí indické kultury.

"Já jsem slyšela, že někteří Indové stále ještě jedí rukama?" zeptala se s podivem rodiny v Bombaji, kterou navštívila, jako kdyby šlo o něco šokujícího. Ukázala tak, že o zemi toho skutečně moc neví.

"Používání rukou při jídle je všeobecně platná tradice a nikdo z nás se za to nestydí," napsal jeden z rozhořčených diváků na blogu. "Jako zodpovědná veřejná osoba vysílající pořad po celém světě jste se měla trochu připravit," dodal.

Stereotypy, Tádž Mahál a Bollywood

Winfreyové, která navštívila Indii poprvé, se podle listu Wall Street Journal nepovedlo vybřednout ze stereotypů a ukázala zemi přesně tak, jak si ji představuje nic netušící komerční západní turista. Témata jako bollywoodská smetánka, Tádž Mahál a literární festival v Džajpúru také nepatří k nejoriginálnějším.

Reklama

Výběr článků

Načítám