Hlavní obsah

Neil Young: Z jednoho projektu vzniká hned druhý

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu šestašedesát let a na důchod ani trochu nemyslí. Naopak, nedávno vyšlo jeho album Americana, na němž jsou folkové klasiky v jeho originálním pojetí, na letošek chystá i další desku, pokřtil zajímavý dokumentární film ze svých koncertů a napsal a vydá první knihu. A nebylo by divné, kdyby se jeho aktuální plány ještě rozrostly.

Foto: Sony Pictures

Neil Young ve filmu Neil Youg Journeys

Článek

Jmenuje se Neil Young, celým jménem Neil Percival Young. Narodil se 12. listopadu 1945 v kanadském Ontariu a na hudební scéně se pohybuje již od roku 1960. Zmíněná kolekce Americana je jeho třicátá čtvrtá, první s kapelou Crazy Horse od dob vydání nahrávky Greendale (2003). V mezičase se neflákal. Své skupině udělal prázdniny, sám ale vydával sólové nahrávky. Bylo jich šest.

Poplivaná kamera

Zmíněný dokumentární film se jmenuje Neil Youg Journeys a je sbírkou záznamů z koncertů z let 2010 až 2011, na nichž představoval především písničky z alba Le Noise (2010). Hrál samozřejmě i největší hity kariéry. Režisérem je Jonathan Demme, který už s ním v minulosti natočil tři dokumenty.

Novinka je ale jiná káva. Demme se rozhodl, že nabídne fanouškům Youngovy koncerty zblízka, a tak při realizaci namontoval kamery, kam jen to šlo. Na mikrofony, krky kytar, stojany na pódiu a podobně. Podařilo se mu tak zachytit hlavní postavu v netypických záběrech.

V polovině písničky Hitchhiker, která je o Youngových prvních hudebních krůčcích v Kanadě a vede až po status hvězdy, je například zachycena sprška slin dopadající na minikameru. „Bylo to skoro až psychedelické,“ řekl zpěvák v rozhovoru pro Los Angeles Times. „Ten film ukazuje koncert zblízka, z velké blízkosti.“

Demme prý ani na okamžik nepomyslel, že by podobné záběry z filmu vystřihl. „Když Neil zpívá o tom, jak bral různé drogy, a přitom poplive kameru, vzniká zajímavý efekt,“ vysvětlil osmašedesátiletý režisér stejnému listu. „Bylo by těžké ho představit lépe.“

Film je od června k vidění v některých amerických kinech a jedná se o jeho uvedení v Evropě. Premiéru měl minulý měsíc na Los Angeles Film Festivalu. Na spoustu následujících projekcí se Young osobně vypravil, aby je doprovodil slovem. Řadu jich má ještě před sebou.

Onen snímek je také završením dlouholetého přátelství mezi zpěvákem a režisérem. Poprvé spolu pracovali už v roce 1994 na dokumentu Neil Young & Crazy Horse: The Complex Sessions. V roce 2006 natočili Neil Young: Heart Of Gold a o tři roky později přišel záznam Neil Young: Trunk Show.

Film Neil Young: Heart Of Gold vznikl krátce poté, kdy zpěvák absolvoval operaci mozku. Byl mu z něho odstraněn život ohrožující novotvar. Film je o tom, jak silnou terapeutickou moc měla pro pacienta hudba. Neil Young: Trunk Show je mnohem obtížnější. Je velmi naturalistický a odhaluje pravou energii při rockovém koncertu.

Souhra

V Neil Young Journeys jde však Demme ještě dál. Opouští pohled běžného fanouška a snaží se představit koncertní energii z jiného úhlu pohledu. Má na to umělecké právo, vždyť jeho film Stop Making Sense (1984), záznam z koncertního turné skupiny Talking Heads, je stále považován za jeden z nejlepších hudebních dokumentů, které kdy vznikly.

Sám tvrdí, že jeho přístup k natáčení takových dokumentů je prostý. „Má role je, že se snažím myslet a cítit jako umělec na pódiu. Jde o to, aby záběry, které pak ve filmu jsou, co nejvěrněji ukazovaly běžné příběhy muzikantů,“ vysvětlil.

Young je s takovým přístupem spokojen. „Jonathan je při naší společné práci umělec a tvůrce. Já jen hraju hudbu. Když s ním pracuju, absolutně se podřizuju jeho vizi,“ říká.

Z jednoho projektu vzniká druhý

Jak bylo řečeno, Young se s měsíc starou deskou Americana vrátil ke spolupráci se skupinou Crazy Horse. Na kolekci je jedenáct skladeb, klasických folkových písní v nových aranžích.

„Rok jsem tehdy nenapsal nic nového,“ prozrazuje Young. „Řekl jsem si tedy, že by bylo skvělé, kdybychom si s chlapci z Crazy Horse zahráli písničky, které máme rádi. Dohodli jsme se na folkových klasikách a ve studiu jsme z toho měli obrovskou radost.“

Nápad natočit takto pojatou desku vznikl v době, kdy začal psát svou první knížku. Vyjde na prahu října, bude se jmenovat Waging Heavy Peace a Young v ní vzpomíná na zpěváky a kapely z doby, kdy je začal vážně vnímat, tedy z padesátých a šedesátých let. V té době se v Americe těšil velké pozornosti právě folk, což se pak odrazilo i na albu Americana.

„Když jsme skončili s nahráváním, měl jsem pocit, že je to teprve začátek. Psal jsem knihu, nahrál jsem nové verze klasických písní a měl jsem z toho takovou radost, že jsem chytil vítr do plachet a začal psát nové písničky. Americana je nahrávka, která vlastně patří k té knize. Nové písničky nahrajeme a vydáme ještě letos,“ vysvětluje Young.

Sekundovat mu budou i jeho přátelé z kapely Crazy Horse. Deska by měla vyjít na podzim a bude prý plná rvavých rockových písniček. „Z jednoho projektu vzniká druhý, to je skvělé,“ usmívá se mistr Young.

Reklama

Související témata:

Související články

Folk-rock s okouzlující atmosférou

John Mayer je šikovný chlapík z Connecticutu, držitel Grammy a komerčně úspěšný písničkář, který se pohybuje mezi popovým mainstreamem a oblastí blues a folku....

Výběr článků

Načítám