Hlavní obsah

Billy Lunn ze skupiny The Subways: Naše příští album chci produkovat sám

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a kytarista Billy Lunn z britské skupiny The Subways si užívá letní festivalovou sezónu. "Myslím, že turné obecně je inspirativní prostředí. A festivaly obzvlášť, protože člověk kolem sebe vidí tisíce lidí, kteří se dobře baví, což je něco, co mi pomáhá. Taky na festivalech vidíme řadu koncertů jiných kapel, a to se na běžném turné nepoštěstí," řekl v rozhovoru pro Právo Lunn.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Billy Lunn rád skáče mezi lidi. Na prahu července hráli The Subways na festivalu Rock for People.

Článek

Jak se vám zatím letos daří?

Prožíváme skvělý rok. V jeho první polovině jsme odehráli po světě tolik koncertů, kolik jsme jen zvládli. Nyní začíná festivalová sezóna, kterou si užívám nejvíc z celého roku.

Vaše třetí album Money and Celebrity vyšlo před rokem. Je to vaše nejlepší deska?

Mám pocit, že by mohla být, ale těžko se to posuzuje. Money and Celebrity je jednoznačně nejúspěšnější, pokud bychom ten úspěch poměřovali návštěvností koncertů. Odehráli jsme v poslední době největší vystoupení v kariéře a i na festivalech chodí víc lidí než předtím. Ale jinak mám pocit, že naše první album je nejvýš.

Přemýšlíte už o tom, kdo bude produkovat vaše další album?

Chtěl bych ho produkovat já. V průběhu nahrávání všech tří desek jsem mluvil s našimi producenty a pokaždé jsem se od nich něco naučil. Věřím, že bych to mohl zvládnout. A dokonce mi věří i spoluhráči Charlotte a George. Souhlasí s tím.

Už máte nějaké nové písničky?

Máme už čtyři, hudbu i texty. Jsou o naprosto rozdílných tématech. Ale upřímně řečeno zatím nevím, kdy začneme nahrávat. Možná příští rok touhle dobou. Žádné nové písně ani zatím nehrajeme na koncertech, asi je budeme tentokrát dlouho držet v tajnosti.

Dá se z těchto písní už usuzovat, kam se na příští desce posunete?

Z těchto písniček asi ne, ale mnohé asi bude překvapivé. Prozradím hudební část – rád bych udělal písničku, která by trvala asi deset minut. Nikdy jsme to nezkusili, protože máme rádi tříminutové písničky. Mám nyní ale představu takové té skladby, která začne velmi potichu a bude gradovat k velkolepému finále. Mám velkou chuť experimentovat.

Skládáte písně i na letních hudebních festivalech?

Myslím, že turné obecně je inspirativní prostředí. A festivaly obzvlášť, protože člověk kolem sebe vidí tisíce lidí, kteří se dobře baví, což je něco, co mi pomáhá. Taky na festivalech vidíme řadu koncertů jiných kapel, a to se na běžném turné nepoštěstí.

Nacházíte na festivalech i nová přátelství?

Rozhodně. Lidi z kapely Garbage jsme poprvé potkali právě na festivalu a nyní jsme dobří kamarádi. To je perfektní příklad toho, jak mohou festivaly kapelu inspirovat a změnit. Vždyť jejich bubeník Butch Vig produkoval naše druhé album.

Jaké zajímavé kapely jste už letos viděli?

Úžasnou kapelu jsem slyšel nedávno. Je to tříčlenná francouzská kapela Oh la la! Byl jsem z ní nadšen.

Při koncertech často skáčete do lidí a oni vás nosí na rukou. Stalo se vám někdy, že vás nevrátili na pódium?

Několikrát. Obzvlášť na velkých festivalech se někdy dostanu daleko od pódia. Ale to nevadí. Horší byla příhoda v Řecku. Publikum mě sice chtělo vrátit, a tak mě hodilo zpět přes bariéru, ale tam nebyl nikdo, kdo by mě chytil. Spadl jsem na hlavu a bylo to opravdu bolestivé. Docela jsem si namlel. Od té doby se trochu bojím. Nedávno jsem zase skočil mezi lidi a v letu jsem velmi znejistěl a modlil se, aby mě chytili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám