Hlavní obsah

Na vyprodaném pražském koncertě Marilyna Mansona omdlévaly fanynky

V neděli představil nové album ve vyprodané pražské Lucerně excentrický americký rocker Marilyn Manson se svou stejnojmennou skupinou. Z alba Born Villain zahrál čtyři písně, nechyběly hity ze starších desek Antichrist Superstar a Mechanical Animals s texty na téma satanismu, drog, smrti i sexu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Marilyn Manson na koncertě v Praze

Článek

Ve zcela zaplněném sále s nedýchatelným vzduchem již před začátkem koncertu, který odstartoval více než hodinu po avizovaném začátku, omdlelo několik divaček. Skupinka příznivců, která se nedostala do vyprodané Lucerny, poslouchala dunivou muziku u pootevřeného nouzového východu do pasáže Lucerna. Jako předkapela vystoupila britská formace Eso.

Manson, který už před lety úspěšně završil svou snahu o bezpohlavní zjev, zahájil koncert novou skladbou Hey, Cruel World... Známý skandalista vedle svých písní jako Irresponsible Hate Anthem, The Beautiful People, Rock Is Dead, The Dope Show či Disposable Teens zařadil také dvě převzaté melodie. V polovině večera zazněla Mansonova úprava hitu Personal Jesus od Depeche Mode a před přídavkem mohly davy posluchačů aplaudovat skladbě Sweet Dreams (Are Made of This) populární v 80. letech v podání dua Eurythmics.

Industriální nářezy a klasické šlapavé rockové hity

Album Born Villain, z něhož "mistr šoku a chaosu" vystupující i v Praze s nalíčenou tváří a v extravagantních oděvech, zastupují na turné vedle úvodní skladby ještě písně No Reflection, Pistol Whipped a Slo-Mo-Tion. "Mansonovi se podařilo natočit velmi pestrou, takřka kompilační desku, která v různých momentech odkazuje na všechna období jeho kariéry. Najdeme tu jak industriální nářezy a klasické šlapavé rockové hity, tak intimní, temně romantické popové písničky v duchu tvorby posledních let," zhodnotil toto album hudební publicista Marek Odehnal.

Manson v Česku vystoupil popáté. V letech 2001 a 2007 odehrál dva halové koncerty v Praze, mezitím se roku 2003 zúčastnil festivalu v Táboře. Naposledy se v roce 2009 představil v Brně na Velodromu, kde nevydařený koncert provázela jeho obscénní gesta, plivání a nadávky, jimiž častoval nepříliš spokojené publikum i členy své skupiny.

Třiačtyřicetiletý hudebník provokuje už svým pseudonymem, který Je složen z křestního jména slavné herečky Marilyn Monroe a příjmení hromadného vraha Charlese Mansona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám