Hlavní obsah

Ostrava nabízí v Česku jedinou výstavu k jubileu Zlaté buly sicilské

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim 1212 vydal v Basileji budoucí císař Fridrich II. z rodu Štaufů Zlatou bulu sicilskou, která českým vládcům natrvalo zabezpečila královský titul. Neexistuje slavnější historický dokument týkající se české státnosti a zná ho každý, kdo měl na základní i střední škole dějepis.

Foto: Petr Kováč, Právo

Roman Bertha, jeden ze spoluautorů ostravské výstavy, dohlíží na instalaci kamenného reliéfu z baziliky sv. Jiří na Pražském hradě, který zobrazuje Přemysla Otakara I. jako krále.

Článek

Letos 26. září uplyne 800 let od vzniku Zlaté buly, což je jubileum, které si zaslouží nejvyšší pozornost. Nicméně z kulturních institucí Česka to je jen Ostravské muzeum, které si na tento důležitý mezník opravdu vzpomnělo.

Jeho pracovníci připravili důstojnou výstavu, doprovázenou dvoudílným katalogem, na němž se podíleli přední domácí a zahraniční badatelé, archeology počínaje a historiky konče.

Rozsahem středně velká výstava nabízí pohled na hmotnou kulturu doby Přemysla Otakara I., kterému byl dokument vystaven, i na umění a vzdělanost na dvoře jeho signatáře Fridricha II., který patřil mezi největší osobnosti evropského středověku.

Foto: Petr Kováč, Právo

Zlatá pečeť s vyobrazením Fridricha II. jako sicilského krále.

Další záměry organizátorů vyjadřuje sám název výstavy: Cesta ke Zlaté bule. Podrobně tu jsou dokumentovány snahy Přemyslovců diplomaticky i mocensky získat už v 11. a 12. století královský titul. Vratislav II. a Vladislav II. jako spojenci císaře získali královskou korunu, ale jen pro sebe, nikoliv už pro své dědice. To se povedlo právě až Přemyslu Otakaru I. v Basileji.

Ukázky středověkých zbraní a kompletní ražby stříbrných mincí naznačují, proč byli Přemyslovi tak zajímavými spojenci a proč je němečtí císaři ochotně povyšovali na krále. Výstava také představuje, jak sami Přemyslovci svou společenskou prestiž prezentovali v iluminovaných rukopisech, na mincích i v monumentálních sochařských dílech.

Vzácný tunový reliéf

Tady byla situace pro pracovníky Ostravského muzea asi nejsložitější, protože z administrativních, památkářských i transportních důvodů lze představit jen zlomek těchto památek.

Jak složité to občas bylo, naznačuje fakt, že originál kamenného reliéfu z baziliky sv. Jiří na Pražském hradě, který mimo jiné zobrazuje Přemysla Otakara I. jako zbožného krále, váží téměř tunu a musel být za nejpřísnějšího dohledu dopraven po úzkém schodišti do třetího patra muzea, kde se nacházejí trezorové místnosti, které mohou vzácné poklady ochránit z hlediska těch nejpřísnějších mezinárodních kritérií.

Originály, jež se běžně nevystavují, na výstavě nahrazují vědecky přesné kopie. Je tu třeba ukázána maketa Vyšehradského korunovačního evangelistáře Vratislava II. nebo odlitek sochařského reliéfu z Mostecké věže v Praze, který zřejmě zobrazoval, jak císař Fridrich I. Barbarossa předává královskou korunu Vladislavu II. Také samotná Zlatá bula sicilská je z Národního archivu v Praze zapůjčena pouze v podobě dokonalého faksimile.

Korunovační řád Karla IV.

Z originálů divák v Ostravě najde listinu Přemysla Otakara I. pro Uničov z roku 1223, což je nejstarší městské privilegium v našich zemích, vzácné iluminované rukopisy, jako je třeba Zábrdovický evangeliář, nebo velmi zajímavé archeologické nálezy.

V srpnu do Ostravy ještě z Krakova dorazí Korunovační řád Karla IV., který u nás nikdy nebyl vystaven.

I když autentických středověkých památek je tu spíše poskrovnu (s výjimkou mincí) a jsou nahrazeny kvalitními vědeckými reprodukcemi, přesto výstava nepůsobí chudě. Kdyby podobnou akci pořádal Pražský hrad, asi by tu bylo o něco více atrakcí – sehnat zápůjčky od českých institucí by možná pro prezidentskou kancelář nebyl tak nepřekonatelný problém. Nicméně co do rozsahu a záběru by byl výsledek dosti podobný. Pracovníci Ostravského muzea se opravdu snažili, za což jim patří uznání. Výstava potrvá do 12. září.

Celkové hodnocení: 85 %

Cesta ke Zlaté bule sicilské

Ostravské muzeum,

potrvá do 12. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám