Hlavní obsah

První den festivalu Colours of Ostrava přilákal přes dvacet tisíc lidí

– Ostrava • Aktualizováno
Novinky,

Program prvního dne Festivalu Colours of Ostrava přilákal do areálu dolu Hlubina 22 000 diváků, kteří viděli čtvrteční vystoupení Kronos Quartetu a Mogwai či Rufuse Wainwrighta. Přesunutí festivalu do areálu industriální památky se pořadatelům vyplatilo.

Foto: Aleš Honus, Právo

Publikum na Colours of Ostrava

Článek

Většina diváků sledovala kapely, ale přitom mohli vnímat také fascinující atmosféru průmyslové památky, v jejímž areálu stojí pódia.

Foto: Aleš Honus, Právo

Publikum na festivalu Colours of Ostrava

Foto: Aleš Honus, Právo

Publikum na festivalu Colours of Ostrava

Foto: Aleš Honus, Právo

Mogwai

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Rufus Wainwright

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Kytarsista Rufusu Wainwrighta

Mnohem lepší než loni je i zvuk, což bylo patrné především na čtvrtečním koncertu Kronos Quartetu s finskými muzikanty. Patřil k jednomu z vrcholů festivalu a jen těžko jej někdo v dalších dnech překoná. Jde o jeden z vůbec nejlepších světových souborů interpretujících soudobou hudbu na světě.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Krosnos Quartet s Kimmo Pohjonenem v Ostravě

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Houslista Krosnos Quartetu David Harrington

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Krosnos Quartet v Ostravě

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Samuli Kosminen hraje s Krosnos Quartetem

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Kronos Quartet s Kimmo Pohjonenem

I páteční program nabízí zajímavá jména, především koncert fenomenálního zpěváka Bobbyho McFerrina a vystoupení kultovní rockové skupiny Flaming Lips.

Její zpěvák Wayne Coyne před večerním koncertem, který má být velkou podívanou, Novinkám řekl: "Nemyslím si, že show je důležitější než hudba, ale když hrajeme na velkých festivalech pro desetitisíce lidí, je potřeba. Bez hudby by to nemělo smysl."

Dále ještě prozradil: "Jsem šťastný, když mohu hrát svou hudbu a lidi to baví."

Současně se přihlásil k odkazu punk rocku: "Hlásím se k němu v tom smyslu, že hledal něco nového. A taky si děláme mnohem víc věcí sami než ostatní kapely. To je taky punkové v duchu ideje Do it yourself."

Přiznal také, že ho ovlivnil Frank Zappa: "Viděl jsem Zappu v době, kdy vydal album Zoot Alures a hrál s Terrym Bozziem. Mám rád jeho vtipy, i když nevím, jak moc mne ovlivnil hudebně. Vždy jsem poslouchal všechny druhy hudby."

Pokud někoho zrovna nezaujme žádná z vystupujících kapel nejrůznějších žánrů, které se na jiných festivalech nevyskytují, může navštívit některý z mnoha stánků, mezi nimiž je i jeden patřící Seznamu.cz. Tam je internetová trafika Novinek.cz s aktuálním zpravodajstvím.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Stánek Seznam.cz s infostánkem Novinky.cz pod vysokými pecemi na festivale Colours of Ostrava

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám