Hlavní obsah

Rudy Linka: Program Bohemia Jazz Festu je skvělý

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmý ročník přehlídky zahraničních a domácích jazzových kapel Bohemia Jazz Fest začíná 11. 7. v Praze na Staroměstském náměstí. Jeho organizátorem je hudebník Rudy Linka, který odpověděl Právu na několik otázek.

Článek

Jak se letošní ročník liší od předcházejících?

Letošní sedmý ročník má více dní v Praze a nové město Olomouc. Ale jinak je program opravdu skvělý.

Co doporučujete?

Letos máme program, který nemá ani minutu něčeho jen dobrého, ale vše je na mezinárodní úrovni. V Praze budou ve středu Mike Stern s Richardem Bonou, ve čtvrtek španělské duo Llama. V Plzni v pátek Dave Holland, v Domažlicích zase skvělé polské groove trio Macieje Sikaly, v Olomouci zpěvačka Dee Dee Bridgewaterová, v Brně Trilok Gurtu, v Českých Budějovicích saxofonista Joe Lovano a spousta dalších, které si každý může najít na stránkách festivalu, kde je kompletní program.

Cena festivalu tzv. Bohemia Jazz Award bude udělena v Plzni britskému kontrabasistovi Dave Hollandovi. Proč se tak nestane v Praze?

Důvod je jednoduchý, Dave hraje jen v Plzni, takže předávání proběhne tam.

Foto: Právo

Rudy Linka

Podařilo se vyřešit problém s jihočeským jazzovým festivalem, který vám „ukradl“ název?

Stále se to řeší, ale já tuším, že lidi tady vědí přesně, o co jde. Přirovnal bych to k situaci, kdy v Číně by začal někdo vařit pivo pod značkou Východní Pilsner Urquell a zároveň by za to dostal podporu největší státní firmy v zemi. Jak by se asi tvářil originální Plzeňský Prazdroj?

Bude udělena i cena pro českou kapelu?

Ne přímo pro kapelu, ale pro nejlepší českou jazzovou skladbu od autora do 29 let. Ta bude vyhlášena v Praze ve středu ředitelem OSA Romanem Strejčkem. Pořádáme také ale vlastní soutěž Jazz Prix ve spolupráci s německým festivalem Jazz an der Donau. Letos ji vyhrála poprvé česká kapela a ta bude vyhlášena až v Prachaticích 22. července. Dostane také 10 tisíc eur.

Reklama

Související články

V Praze vystoupí Bruce Springsteen

V Praze vystoupí 11. 7. americký folkový zpěvák a kytarista Bruce Springsteen. O svém hudebním životě poskytl Právu rozhovor jeho kytarista Nils Lofgren.

Výběr článků

Načítám