Hlavní obsah

Enter Shikari: Nechceme znít jako jiné kapely

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští Enter Shikari vystupují ve středu na festivalu Rock for People. Před koncertem poskytli Právu a Novinkám rozhovor. Odpovídala celá kapela, tedy zpěvák Rou Reynolds, kytarista Rory Clewlow, baskytarista Chris Batten a bubeník Rob Rolfe.

Článek

 Za debutové album Také To The Skies (2007) jste obdrželi cenu John Peel Award For Musical Inovation. Cítíte se být nadále hudebními inovátory?

Clewlow: Když jsme začínali, nechtěli jsme být v první řadě nějakou progresivní nebo inovativní kapelou. Míchali jsme všechno, co šlo, bylo to pro nás přirození. Myslím si, že v tomhle směru se budeme vždycky vyvíjet.

Batten: Chceme, aby pro nás hudba byla zajímavá a vzrušující. Stejně tak jsme rádi, když slyšíme kapely, které jsou nové a neotřelé.

Jaké třeba máte na mysli?

Rolfe: Například James Cleaver Quintet. Byli supportem na našem posledním turné, jsou skvělí. Inklinujeme hodně ke kapelám, které jsou taneční a mají divočejší produkci.

Jste populární i pro svá skvělá show. Zajímají se ale fanoušci i o obsah vašich textů?

Clewlow: Často jsme se v kapele bavili o tom, že hudba je pro diváky jakýsi únik z reality a na textech tolik nesejde. Máme ale vždycky radost, když zjistíme, že o nich fanoušci přemýšlejí. Zpíváme o věcech, které jsou pro nás osobně důležité.

Zůstanete na Rock for People na koncert The Prodigy?

Batten: The Prodigy považujeme za jednu z nejzásadnějších kapel vůbec. Bohužel ale budeme muset odjet, takže je neuvidíme. Hrozně nás to mrzí.

Své poslední album A Flash Flood Of Colour (2012) jste nahrávali v Thajsku. Proč právě tam?

Clewlow: Protože Thajsko je o hodně lepší než Londýn.

Opravdu?

Rolfe: Byla jste někdy v Londýně? To je snad jasné, v Thajsku je to o mnoho hezčí.

Clewlow: Nahrávali jsme u chlápka, který se jmenuje Dan Weller. Je naším spojením s Thajskem. Pozval nás do studia v Bangkoku a bylo to tam jako sen. To studio můžeme směle přirovnat k ráji, rozhodli jsme se pro ně snadno. Dan by tam chtěl dostat více kapel ze Západu, proto nám nabídl velice výhodné podmínky. Takže jsme po té příležitosti skočili.

Stihli jste si Thajska užít i jako turisté?

Batten: Docela ano. Měli jsme pár volných dnů. Jednou jsme si třeba najali loď, dojeli jsme na malý ostrůvek a tam jsme blbnuli, plavali, rybařili a objevovali nová místa. Dokonce jsme chytili žraloka.

Chtěli byste svá další alba nahrávat v nějaké další exotické zemi?

Clewlow: Poté, co jsme nahrávali v Thajsku, máme pocit, že bychom mohli nahrávat kdekoli. Takže bychom nebyli proti. V Thajsku bylo všechno perfektní – studio, lidé, atmosféra. Háček je ale v tom, že jsme tamní studio tak proslavili, že v něm teď chce točit spousta kapel. Žádná už ale nedostane tak výhodnou nabídku, jakou jsme měli my.

Ovlivnila vaše album třeba i thajská hudba?

Batten: To ani ne. Nechceme znít jako nějaké jiné kapely, a tak se necháváme ovlivňovat žánry, které nás oslovují. Navíc když jsme přijeli do Thajska, měli jsme už drtivou většinu materiálu připravenou. Chystali jsme ho doma asi tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám