Hlavní obsah

V zemi zničené krajiny a zmařených životů v divadelní inscenaci Sousedi

Právo, Jiří P. Kříž

Jedinečné Continuo Malovice se na mezinárodním Divadle evropských regionů v Hradci Králové představilo dvěma inscenacemi. S Obětí Ivana Jurečky a Pavla Štourače jsem se v nabitém festivalovém programu minul, stihl jsem jenom noční představení kolektivní práce Sousedi v režii guru souboru Pavla Štourače.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Masky německých potentátů třetí říše Heleny Štouračové

Článek

Výjimečnost tvorby Continua souvisí s obecnou sdělností jeho inscenací. V Oběti je jádrem naléhavého poselství náhled poválečného útěku osvětimského vraha čtyř stovek tisíc Židů Josefa Mengeleho. V Sousedech vytěžili kumštýři z výpovědí odcházejících pamětníků obraz česko-německého soužití v letech 1938 až 1953.

Od národa k světu

Není důležité, do jaké míry se osudy lidí na jevišti shodují se skutečnými příběhy vypravěčů. Chvályhodný je už samotný sběr materiálu v okolí Malovic, hlavně v netolickém domu pro seniory Pohoda. Zahojily se úplně jizvy způsobené v pohraničí nejprve pokořením Čechů po Mnichovu, a potom odsunem Němců ve jménu surové odplaty?

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Alessandro La Rocca a Ivo Jurečka v Sousedech

Sousedi burcují svědomí a nepateticky vyzývají k zamyšlení, a možná k definitivnímu odpuštění ve jménu budoucnosti lidštější koexistence nedeptané již ideologiemi, jejichž podstatou je násilí, útlak, revanš.

Mezinárodní tým Continua je ve světě (od Japonska po Portugalsko) známý velkými plenérovými projekty, jakými bývá Kratochvílení, zastavení u malovických rybníků nebo zpráva o první myšlence mírového sjednocení Evropy českého krále Jiřího z Poděbrad a z Kunštátu, o pouti jeho mise „z Čech až na konec světa“...

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Výrazným prvkem emotivnosti Sousedů jsou masky Heleny Štouračové

Interiérová poselství Continua jsou komornější, ale stejně závažná. V případě Sousedů pohybem, s minimem slov, s maskami lidí a koní (Helena Štouračová) a s náročnými polyfoniemi čerpajícími z Čech, z nápěvů krajiny karpatského oblouku, ale i z Gruzie vytvářejí obraz zmaru, smrti člověka, ale i zánik člověčenství.

Jsme nevyléčitelní?

Všechno na scéně je naléhavé, vyhroceně emotivní. Síla expresívní výpovědi tlumočené Kateřinou Šobáňovou, Zuzanou Smolovou, Alessandrem La Roccou, Ivo Jurečkou, Martinem Jandou a Michalem Puhačem je podtržena scénou mnohovýznamové, vysoké, bortící se prkenné zdi Martina Jandy.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Alessandro La Rocca v Sousedech

Projekty Divadla Continuo tvoří významovou jednotu. V touze žít lépe ve světě bez bariér a předsudků jsou ale jeho inscenace stále protikladnější k nabubřelé pohrdavosti politiků připravujících nová potlačení svobody a práva. Jsme nevyléčitelní?!

Celkové hodnocení: 90 %

Divadlo Continuo Malovice - Continuo a pamětníci: Sousedi

Režie Pavel Štourač,

kostýmy a masky Helena Štouračová,

scéna Martin Janda a Continuo, hudba Alessandro La Rocca a Continuo.

Premiéra 28. dubna na Švestkovém dvoře v Malovicích, psáno z reprízy 28. června 2012 ve Studiu Beseda Klicperova divadla na festivalu Divadlo evropských regionů Hradec Králové

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám