Hlavní obsah

Nová alba: Linkin Park, The Offspring i Cheryl Cole

Právo, Jaroslav Špulák

Album Linkin Park bylo velice očekávané. Album kapely The Offspring také, a kolekce Cheryl Cole na popové scéně rovněž. Kdo by se také netěšil na novou desku mimořádně talentované a pohledné slovenské zpěvačky Kristíny? Je to poměrně silný albový týden.

Článek

Linkin Park: Living Things

Foto: Supraphon/Warner Music

Nová alba

Po dvanácti letech od prvních úspěchů vydávají američtí rockeři Linkin Park album Living Things. Šest muzikantů na něm chytře spojuje všechny aspekty své kariéry. A daří se jim to na jedničku. Jako by udělali křivku směrem ke svým začátkům, poučeně a nenásilně.

Na Living Things použili každičký fígl ze své výbavy. U každé písničky aplikovali své obvyklé hudební metody, upřímnost a nadšení. Dali dohromady své představy, které definují písničku a definují i Linkin Park. Vyšlo velice osobní album, zaměřené na lidské emoce a mezilidské vztahy. Je nápadité, energické a odvážné ve spojování minulosti, současnosti a budoucnosti. Je to absolutní důkaz radikální teorie, jejímuž testování těchto šest hudebníků zasvětilo své životy. Album produkoval opět Rick Rubin (Adele, Red Hot Chili Peppers, Metallica) společně s Mikem Shinodou, tedy stejný model spolupráce jako na posledním albu A Thousand Suns (2010). Na desce mimo jiné hostuje i kanadský hráč na housle, skladatel a klávesista Owen Pallett.

The Offspring: Days Go By

Foto: Sony Music

Nová alba

The Offspring je americká punkrocková skupina z Huntington Beach v Kalifornii, jež byla založená v roce 1986. Skupina dříve známá jako Manic Subsidal se skládá z Dextera Hollanda (kytara, zpěv), Kevina „Noodlese“ Wassermana (kytara, zpěv), Grega Kriesela (baskytara, zpěv) a Peteho Parady (bicí). Parada nahradil původního bubeníka Adama „Atoma“ Willarda při nahrávání alba Rise and Fall, Rage and Grace v roce 2007.

Na novém albu se kapela drží svého kopýtka. Nepouští se do žádných výrazných experimentů, naopak nadále čechrá peří oblíbeného neopunku a dbá na to, aby všechny skladby na desce byly řízné a energické. Přesto nejde o kolekci, která by ty starší z repertoáru The Offspring nějak zvlášť převyšovala.

Cheryl Cole: A Million Lights

Foto: Universal Music

Nová alba

Britská zpěvačka Cheryl Cole přichází se svou již třetí studiovou deskou. Novinku předznamenal singl Call My Name, který byl v nasazen do rádií v květnu, do prodeje pak 10. června. V Los Angeles pak režisér Anthony Mandler natočil nákladný videoklip. Skladbu napsal a produkoval současný hitmaker Calvin Harris. Cheryl Cole s novým albem navazuje na dva roky starou desku Massy Little Raindrops, která v její rodné zemi debutovala na prvním místě hitparády, ale za úspěchy první desky značně zaostávala - její prodeje byly třikrát nižší.

Kristína: Na slnečnej strane sveta

Foto: Universal Music

Nová alba

Slovenská zpěvačka Kristína se podle dokladů jmenuje Kristína Peláková a vydala již třetí studiové album. Nazvala je Na slnečnej strane sveta a jsou na něm písně s doteky několika žánrů. V Čechách zpěvačku známe především díky písničce Horehronie. Absolventka konzervatoře v Košicích, kde vystudovala herectví, toho už ale dokázala mnohem víc.

„S producentem a autorem mnoha mých písniček Martinem Kavuličem rádi experimentujeme a vnášíme do skladeb rozličné nápady i nástroje. Na novém albu jsou proto různé skladby – romantické, popové, rockové, diskotékové, s folklórním nádechem, někde je to i smíchané. Je to pestré album. Singl Jabĺčko je písnička, ve které se podle mě projevily Martinovy rodné kořeny. Nikdy mi to nepotvrdil, ale já si myslím, že vzhledem k tomu, jak pracuje s folklórními motivy, i vzhledem k jeho jménu, má jeho rodina původ na Balkáně. Já osobně mám folklór ráda. Snažím se svými písněmi slovenskou kulturu povzbuzovat. Jsem ráda, že pod návalem anglo-americké produkce zatím nezanikla,“ říká Kristína.

Kolib: My Own Man

Foto: Skywards Music

Nová alba

Zpěvák, skladatel, textař a instrumentalista Kolib vydává studiové album s názvem My Own Man. Album vznikalo v průběhu let 2011 a 2012 ve studiu Biotech pod dohledem producenta Ecsona Waldese. Při výběru hudebníků, kteří se na desce podíleli, se Kolib neomezil pouze na Českou republiku. V seznamu hudebníků se objevuje mj. renomovaný americký baskytarista a zpěvák Fernando Saunders, dlouholetý spoluhráč Jana Hammera, Lou Reeda a dalších. Následujícími slovy charakterizuje svůj nejnovější hudební počin sám Kolib: „Chtěl jsem natočit poctivou a svěží desku se současným soundem, takovou, která zároveň vyjádří můj obdiv k mým oblíbeným deskám z 80. let.“

Deset anglicky zpívaných songů nelze jednoznačně stylově zařadit, balancují na pomezí popu, rocku a alternativy. Kolib sám začínal v rockových formacích, později se soustředil na scénickou hudbu. Zpátky k jednodušším hudebním formám se vrátil na dva roky starém titulu Aside. 

Reklama

Výběr článků

Načítám