Hlavní obsah

Cameron Diazová a spol. dávají návod, jak se nezbláznit z porodu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha Co čekat v radostném očekávání popisuje podle slov herečky Jenifer Lopezové týden po týdnu to, co se děje s nastávajícími rodiči. „Myslím, že těhotné ženy si přirozeně dělají starosti, jak vše dopadne. A najednou dostanete do rukou něco, co vás uklidní slovy: Vše je v úplném pořádku,“ tvrdí herečka z filmu Jak porodit a nezbláznit se. Je samozřejmě úplně v pořádku, když taková kniha existuje. Podstatně hůř však dopadl film, který podle ní natočil režisér Kirk Jones.

Foto: HCE

Matthew Morrison a Cameron Diazová čekají dítě.

Článek

Nic na tom nemění, že získal hvězdné herecké obsazení – vedle Lopezové také Cameron Diazovou, Annu Kendrickovou, Dennise Quaida a další.

Snímek, uváděný jako romantická komedie, nepřekračuje hranice populárně naučné příručky, což doslova bije do očí: nemusíte vědět nic o existenci knihy a stejně vás napadne, že v základu filmu něco takového muselo být.

Násilné propojení

Scenáristky sepsaly všechno, co může rodiče ve výhradně radostném očekávání potkat, do příběhů pěti manželských párů. Jenže nejen jednotlivé příběhy, ale i jejich propojení je tak násilné, že si člověk bezděčně vzpomene na počátky nekonečného seriálu Ordinace v růžové zahradě, který se odehrával v gynekologické ambulanci: ženy přicházely, pokaždé přinesly problém, odříkaly ho a lékař ho řešil.

Podobně je tomu i zde, přičemž křečovitost toho, co se těhulím i jejich manželům děje, je ještě umocněna snahou natočit za každou cenu komedii. Diazová tak například celou dobu řeší, zda budoucího synka nechat obřezat nebo ne – a pak se jí narodí holčička. Legrace k popukání.

S ženou mlátí hormony, muž neví

Navíc pět párů a nejméně desítka pidizápletek způsobila, že film je ve výsledku velmi povrchní, a to, že by si divák k některé z postav mohl vytvořit jakýkoli vztah, je přání z říše snů. Leda že mu jdou příšerně na nervy.

Myslím, že přesnější označení než těhotenství je jiný stav: s ženou mlátí hormony, muž (a konec konců ani žena) neví, co ho čeká. Podobné je to i s filmem: jako by hormony mlátily se všemi zúčastněnými, kteří navíc neměli moc ponětí, co se z knižního zárodku narodí. Pokud je tedy váš vztah právě těhotný radostným očekáváním, pak vám tento film asi neublíží.

Celkové hodnocení: 30 %

Jak porodit a nezbláznit se

USA 2012, 110 min., Režie: Kirk Jones

hrají: Cameron Diazová, Jennifer Lopezová, Chris Rock a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám