Hlavní obsah

Režisér Robocopa a Total Recall chystá realistického Ježíše, zázraky odmítá

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmový divák občas žasne, co vše se odehrává v mysli hollywoodského veterána nizozemského původu Paula Verhoevena. Autor kasovních trháků jako Robocop, Total Recall a Základní instinkt i podivných filmových úchylností se totiž léta zabývá studiem Bible a touží natočit velkofilm o Ježíšovi.

Foto: Profimedia.cz

Paul Verhoeven

Článek

Třiasedmdesátiletý režisér je členem učené společnosti The Jesus Seminar a vydal o této fascinující historické postavě vlastní knihu Jesus of Nazareth. Na jejím základě by nyní měl scenárista Roger Avary adaptovat příběh pro stříbrné plátno.

Verhoeven sepsal své provokativní dílo v roce 2007 společně s Robem Van Scheersem. Spisovatel Robert J. Miller o knize řekl, že v ní Verhoeven rozbil evangelia a vytvořil z nich novou unikátní rekonstrukci historického Ježíše.

Není třeba pochybovat, že film bude velmi kontroverzní a pár amerických náboženských organizací možná vyjde do ulic. Verhoeven totiž tvrdí, že Ježíš se pravděpodobně narodil v důsledku znásilnění a odmítá jeho zázraky - podle něj byl spíše nadaným politikem-revolucionářem, který si stanovil příliš vysoké cíle.

Americká média, citlivá na náboženské otázky, se mohou těšit na prvotřídní skandál. Peníze do “ateistického Ježíše” navíc investuje firma Muse Productions, která připravuje i film o legendární pornohvězdě nazvaný  Inferno: A Linda Lovelace Story.

Paulovy vzestupy a pády 

Paul Verhoeven se narodil v Nizozemí v roce 1938. V šedesátých a sedmdesátých letech tam natočil přes desítku filmů, které ovšem téměř nepronikly za hranice země. Zlom přišel v roce 1987, kdy už pobýval pár let v Hollywoodu a představil poměrně béčkový, ale šikovně natočený sci-fi snímek Robocop, největší překvapení jeho kariéry. Měl obrovský úspěch a vydělal kolem 60 miliónů dolarů.

Vedle takřka dokonalých filmů jako Total Recall a Základní instinkt natočil v Americe i úplné propadáky jako Showgirls a rozpačité sci-fi úlety jako Muž bez stínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám