Hlavní obsah

Divadelní Evropa má dostaveníčko v Hradci

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poláčkovo Bylo nás pět v režii Jana Friče domácího královéhradeckého Klicperova divadla zahájí ve čtvrtek 21. června osmnáctý mezinárodní festival Divadlo evropských regionů. Vzápětí se otevřou také prostory loutkářského Divadla Drak, kde varšavský Teatr Lalka představí Čapkovu Dášenku.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Regiony v Hradci nejsou žádné etnografické etudy. V krojích se ale hraje i v příběhu o české atletické královně, koulařce Mileně (uprostřed), v satiře Koule Davida Drábka a Klicperova divadla.

Článek

Do 30. června se v šesti desítkách představení hlavního programu a v půl druhé stovce vystoupení Open Air ukážou v Mekce středoevropského divadelnictví činoherní, alternativní, pouliční a pimprlová divadla.

Za Biblí alkoholiků

Hosté si tentokrát musí pospíšit, protože hned první den přehlídky uzavře nabitý program sarkastická klicperovská Koule Davida Drábka, obtěžkaná za rok po uvedení v Českém rozhlase a po knižním vydání několika českými "demograty" iniciovanými žalobami a výzvami k zákazu hry.

Ze zahraničí přijedou mj. Ateneum z Katovic, z Paříže Compagnie Iriny Brook, z Bruselu Ensemble Leporello a z Bratislavy Radošinské naivné. Z loutkářů stojí za to pozvat návštěvníky největší divadelní pouti u nás na kumštýře z Polska, Slovenska, Slovinska, Velké Británie, Finska a z mimoevropského Tchaj-wanu.

Je možné se jen těšit na To nejlepší z Ostravaru: na pozoruhodnou Rodinnou slavnost Divadla Petra Bezruče, na Gottland nebo na "Bibli alkoholiků" Moskva - Petušky Národního divadla moravskoslezského, a také na morovou Blechu Komorní scény Aréna. Na regionech uspořádají Den divadla Continuo, vystoupí v Evropě známější než v Česku Farma v jeskyni Viliama Dočolomanského a k hanbě Povltaví končící Pražské komorní divadlo, které představí Handkeho Podzemní blues Dušana D. Pařízka.

O nepřátelích lidu

Špičkové inscenace přivezou do Hradce i české a moravské regionální scény: Lipusův Denní dům, noční dům (Uherské Hradiště), Petrželkové Blanche a Marie (Zlín), Morávkův Leoš aneb Tvá nejvěrnější (Brno), Nuckollsův Nepřítel lidu (Ústí nad Labem), Zelenkův Fuk (České Budějovice)...

Na Lipusův Dům přijede polská autorka předlohy Olga Tokarczuková. Právě s ní se uskuteční jedno z tradičních Povídání V podkroví. Jiná budou věnována Miloši Štědroňovi, Arnoštu Goldflamovi a Odcházení a přicházení Václava Havla.

Reklama

Výběr článků

Načítám