Hlavní obsah

V archívu našli nejstarší disneyovku na světě

Novinky, Stanislav Dvořák

Američtí archiváři našli a rozhýbali nejstarší dochovaný nápad nejslavnějšího animátora všech dob Walta Disneyho. Velice primitivně načrtnutý králík se ve filmu projíždí na velbloudovi.

Foto: Disney

Předchůdce Mickey Mouse, králík Oswald

Článek

Ještě dříve, než se zrodil Mickey Mouse, zabýval se Walt Disney postavou, kterou nazval "šťastný králík Oswald". V té době mladý animátor pracoval pro společnost Universal a o vlastních studiích mohl jen snít. Rozkreslil si pohyb svého králíka po obrazech, ale film z toho neudělal.

Příhody s králíkem sice Universal nakonec natočil a promítal ve dvacátých a třicátých letech, ale Disney s jejich podobou nesouhlasil. Společnost je mohla vyrábět i bez něj. Walt Disney pravděpodobně při podpisu smlouvy nepochopil, že producentovi předal práva na postavu a ten si s ní může dělat, co chce. Když se to dozvěděl, byl prý zdrcený.

Sedmadvacetiletý animátor pak z firmy raději odešel a vymyslel si postavu Mickey Mouse, která podle jistých znaků vychází z původního králíka. Obzvláště je to vidět na velkých uších, očích a krátkých kalhotách.

Návrat do domovského studia

Téměř o století později, v roce 2006, se králík Oswald konečně mohl vrátit do studia, jež nese Disneyho jméno, a to na základě smlouvy mezi oběma firmami. Společnost Disney ho pak znovu představila veřejnosti jako zapomenutého příbuzného, dostal se třeba do počítačové hry Epic Mickey a pravděpodobně bude i v dalším díle.

K oslavě 85. narozenin postavičky se archiváři od Disneyho rozhodli oprášit původní obrázky a rozhýbat je, čímž vznikl několikavteřinový film, který předvedli nejdříve členům fan klubů a nakonec ho zveřejnili na internetu. Ožila tak nejstarší disneyovka na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám