Hlavní obsah

O manipulaci a manipulovaných v knize Daniela Kehlmanna

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejčtenějších autorů německé literatury Daniel Kehlmann nabízí v románu Já a Kaminski příběhy lidí přesahující jeho osobní zkušenost. Podobně se nechal inspirovat osudy Humboldta a Freuda v knize Vyměřování světa, v románu Sláva si zase pohrál s postavami toužícími žít jiný život nebo pod vlivem nahodilosti katapultovanými do jiných osudů.

Foto: Archív nakladatelství Mladá fronta

obálka Daniel Kehlmann: Já a Kaminski

Článek

Formu jisté hry nezapře i nově česky přeložený román z roku 2005, ve kterém Kehlmann vyšle málo úspěšného kunsthistorika Zöllnera, živícího se novinařinou, za slepým malířem Kaminským, kdysi Picassovým a Matissovým přítelem.

Spisovatel nabízí hned několik charakterů. Ctižádostivý Sebastian Zöllner, neschopný partnerského života, se chováním odhaluje jako cynický manipulátor. Ve své sebestřednosti a vypočítavosti netuší, že se objektem manipulace může stát i ten, kdo chce ovlivňovat osudy druhých.

Stařík, který si nemůže odpustit upřímný povzdech, že život s věkem a ubývajícími silami žádnou radost nepřináší, si jeho prostřednictvím chce splnit některé své sny.

Stařík, který si nemůže odpustit upřímný povzdech, že život s věkem a ubývajícími silami žádnou radost nepřináší, si jeho prostřednictvím chce splnit některé své sny. Nepatřilo k nim setkání s dávnou láskou Theresou, které jako jeden z trumfů budoucí monografie Zöllner zinscenuje. Přichází s ním však další z kontrastů Kehlmannova stylu.

Mnichovský rodák (1975), který od roku 1981 žije ve Vídni, dokazuje nejen fabulační schopnost.

Daniel Kehlmann: Já a Kaminski

Mladá fronta, přeložil Tomáš Dimter,

160 stran, 229 Kč

Celkové hodnocení: 95 %

Román nenutí nikomu hotové názory, soud si vynese čtenář sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám