Hlavní obsah

Evropané přestávají chodit do kina, Češi nejvíce

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské statistiky potvrdily pád návštěvnosti kin. Loni byly zaznamenány výrazné poklesy na jihu Evropy i v Česku. Lépe se drží Německo a Francie.

Foto: Profimedia.cz

Prázdná kina trápí velkou část kontinentu.

Článek

V roce 2011 zaznamenali například Italové pád o 10 % a v první polovině tohoto roku už o 12 %. Španělsko klesalo loni o 2,7 % a v první polovině roku vykazuje dvanáctiprocentní pokles. Portugalsko klesá letos o 11 % a loni spadlo o cca 3 %. Irsko klesalo loni o 7 %, podobně Řecko.

"Dva roky poklesu už nejsou zdravé, tohle se nestává často v Evropě, ani ve světě," poznamenal analytik David Hancock.

Země jako Německo, Francie a Velká Británie si vedou docela dobře. Ještě se čeká, jestli statistikám výrazně pomohou letní blockbustery typu Prometheus Ridleyho Scotta. Zrovna tento film ale předcházejí vesměs špatné recenze v médiích, což mu moc nepomáhá. V Česku už je teď jasné, že návštěvnost nezvýší, protože druhý víkend po premiéře nalákal pouhých 18 tisíc lidí, a to je na americký velkorozpočtový snímek slabé.

Česká kina padají 

Obecně se českým kinům vůbec nedaří, loni klesla návštěvnost o cca 20 %. V roce 2010 do kin zavítalo 13,537 miliónu diváků a loni 10,79 miliónu. Tržby tak spadly z 1,497 miliardy korun v roce 2010 na 1,209 miliardy korun.

Někteří to přičítají nedostatku masově atraktivních titulů a svou roli budou jistě hrát i vysoké ceny lístků, hlavně ve velkých městech, kde se blíží západoevropským a americkým.

Země s největším propadem:

Česko

Řecko

Itálie

Španělsko

Portugalsko

Irsko 

Nejnavštěvovanějším filmem loňského roku se stala komedie Muži v naději (852 199) a na druhém místě skončil poslední díl ze série o Harrym Potterovi (708 718). Třetí byli Šmoulové (519 188).

Reklama

Výběr článků

Načítám