Hlavní obsah

Chvála ostravského továrního snění na Dream Factory

Právo, Jiří P. Kříž

Spíláním publiku Petra Handkeho v režii Dušana D. Pařízka v zanikajícím, letos v březnu Cenou Alfreda Radoka v kategorii Divadlo roku 2011 oceněném Pražském komorním divadle v Divadle Komedie, skončil čtvrtý ročník ostravského festivalu Dream Factory. Všechna představení hlavního i vedlejšího programu včetně nedělního Dne Divadla Komedie byla beznadějně vyprodaná. Co je ale potěšitelné víc: všude byli mladí lidé.

Foto: Archiv festivalu

Atmosféru Dream Factory je třeba zažít.

Článek

V Ostravě zhmotnil sny perfektně šlapající tým Tomáše Suchánka z Divadla Petra Bezruče. Centry dění byla nejen divadla, ale také Černá louka s Cooltour, Národní kulturní památka Důl Hlubina a jeho Podzemí, Kupelka, Kamenolom, Plenér, Špica…

Poslední prostor si pochvalovala i rockerka Lenka Dusilová, spolu s hercem Martinem Pechlátem patroni „továrny na sny“, na koncertu při setkání s písničkami z Weissensteina, jedné ze tří inscenací, které Divadlo Komedie v neděli představilo.

Rozjitřily ji inscenace oceněné

Atmosféru Dream Factory je třeba zažít. Rozjitřily ji inscenace oceněné, i ty, které se cen teprve dočkají: Ucpanej systém Dejvického divadla, Kauza Médeia pražského A Studia Rubín, Listopad Buranteatru, Europeana Reduty z Brna, S nadějí i bez ní ze vzpomínek Josefy Slánské, manželky popraveného vedoucího tajemníka ÚV KSČ Rudolfa, ostravské Arény…

Nemohu jako základní reflexi Dream Factory nevzpomenout nedávný průzkum upozorňující, že se mladí lidé přiklánějí k extrémní levici nebo pravici, nabízející laciná řešení. V Ostravě naštěstí ukazují, že mladí se rádi vydávají i za smysluplnější činností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám